
Programul „Capitala Tineretului din România” urmăreşte crearea unor zone urbane ale României care oferă oportunităţi adaptate dinamic la nevoile unei stări de bine generalizate şi satisfacţii de viaţă crescute, perspectivele de viitor şi implicarea activă a tinerilor în comunitate în contextul secolului XXI.
Programul urmăreşte atingerea acestei viziuni punând accent pe următoarele:
- Starea de bine a tinerilor din punct de vedere fizic şi mintal într-un spaţiu urban potrivit, în context individual, micro-comunitar şi colectiv;
- Perspectivele de viitor ale tinerilor şi ale succesului lor în viaţă cu focus special pe cunoştinţe, competenţe şi aptitudini, viitorul muncii şi antreprenoriat;
- Acţiunea tinerilor prin implicare civică, participarea la luarea deciziilor şi asumarea unui rol de leadership în societate;
- Consolidarea ecosistemelor de tineret locale prin care actorii acestora servesc starea de bine, perspectivele de viitor şi acţiunea tinerilor prin colaborare extinsă şi co-management a unor procese.
Principalul instrument al programului este titlul „Capitala Tineretului din România”, oferit anual unui oraş pe baza unei competiţii de concepte ce prezintă un program integrat de tineret care serveşte viziunea şi punctele de reper cheie ale programului.
În aventura care înseamnă pregătirea candidaturii Ploieştiului pentru obţinerea titlului de Capitala Tineretului din România în 2024, avem nevoie de TINEri!
Echipa Ploieşti Capitala Tineretului din România 2024-oraş finalist, invită tinerii ploieşteni să participe la consultările care vor avea loc pe parcursul zilei de 22 august 2022, începând cu ora 09:00 la Centrul pentru Tineret din subordinea Casei de Cultură „Ion luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti din str. Emil Zola, nr.8, Halele Centrale, etaj1.
Sunt aşteptaţi toţi tinerii dornici să afle mai multe detalii despre candidatura Municipiului Ploieşti pentru obţinerea titlului de Capitala Tineretului din România pentru anul 2024, dar şi cei care vor să se alăture echipei Ploieşti Capitala Tineretului din România 2024 – oraş finalist.
Tinerii interesaţi trebuie să completeze până pe 19 august următorul formular: https://forms.gle/hPoB4yp7VMWmRnBy8
„Ploieşti- Capitala Tineretului din România 2024 este despre tineri, despre câte proiecte putem realiza pentru comunitate dacă ascultăm nevoile tinerilor şi despre a construi împreună pentru generaţiile viitoare!
Ne propunem să conectăm tineri cu idei cu oameni cu proiecte, oameni cu voinţă şi putere decizională cu tineri care vor să construiască o comunitate altfel. Noi, membrii echipei, alături de cei care ne susţin (reprezentanţii Primăriei Municipiului Ploieşti, organizaţii nonguvernamentale, instituţii publice şi private) AVEM un scop comun: ne dorim să facem oraşul să funcţioneze mai bine, ÎMPREUNĂ, cu şi pentru TINERI!” – Echipa Ploieşti Capitala Tineretului din România 2024-oraş finalist.
„Ploiesti – Let”s Play!” –Partenship Lifelong-Learnig Advocacy.Youth.
. Prin acest concept dorim să avem o abordare complexă, dar adaptată şi atrăgătoare pentru tineri, asupra noţiunilor care au dat naştere acronimului PLAY.
Apelul complet pentru Runda II, finală a competiţiei. Acesta a fost publicat şi pe site-ul www.capitalatineretului.ro şi termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru Runda II, finală, este 31 august 2022.
Jurizarea candidaturilor se va face în funcţie de o serie de criterii, printre care motivaţia care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerenţa viziunii, a misiunii şi a obiectivelor şi corelarea proiectelor propuse cu strategii şi documente de politici publice de tineret.
Oraşul câştigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) şi va deţine titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024.
Echipa câştigătoare va avea oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri şi încurajând dezvoltarea de idei noi şi inovatoare referitoare la co-crearea şi dezvoltarea oraşului.
Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuţie semnificativă la procesul de armonizare a diversităţii urbane, conservând identitatea diversă a comunităţilor, dar promovând în acelaşi timp toleranţa bazată pe comunicare şi acţiune comunitară.
Programul „Capitala Tineretului din România” funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deţinut de Cluj-Napoca în 2015 – şi a fost iniţiat de către Consiliul Tineretului din România, Federaţia Tinerilor din Cluj, Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR). Prima ediţie a avut loc în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare, Iaşi, iar în prezent, Constanţa poartă acest titlu.
Sursa:Comunicat Fundaţia Judeţeană pentru Tineret