Frecvenţa Tineret - un proiect cu sprijinul Societatii Romane de Radiodifuziune
În lunile iulie-august se vor desfăşura cursurile online din cadrul ambiţiosului Proiect ”Frecvenţa Tineret” ce îşi propune ca scop creşterea gradului de implicare civică în rândul tinerilor din judeţul Gorj în procesele decizionale locale cu privire la politicile publice care le afectează calitatea vieţii.
 
Majoritatea celor 80 de tineri participanţi provenind din 5 licee gorjene au experienţă ca voluntari în acţiuni de ecologizare şi vor aborda cele mai eficiente căi de atac în sensul diminuării schimbărilor climatice în cadrul cursurilor ce vor explica contextul şi conceptele legate de Dialog Structurat, Pactul Verde, Planul Teritorial de Tranziţie Justă şi înţelegerea modului în care tinerii se pot implica pentru viitorul lor.
 
Cursurile vor conţine aplicaţii practice cu propuneri din partea elevilor, crearea de campanii de conştientizare şi deprinderea metodelor de creştere a gradului de conştientizare a tinerilor pe anumite subiecte. Elevii vor lucra în două echipe folosind aceste metode pentru crearea în special a unor campanii de social media axate pe feedback. În ultima parte a cursului elevii vor simula o dezbatere cu autorităţi unde vor expune cea mai populară idee din cele propuse în campaniile de conştientizare. Cursurile îşi propun în acest fel dezvoltarea competenţelor de analiză a documentelor şi contextului, a formării discursului public şi familiarizării cu etapele unei politici publice ce abordează problematici care afectează viaţa întregii comunităţi.
 
În perioada ulterioară acestor cursuri, elevii vor învăţa şi metode de dezbatere şi vor pregăti subiectele pentru 12 dezbateri: 9 locale şi 3 cu parlamentari europeni. Prin intermediul acestor cursuri vor fi selectaţi 30 de tineri care vor participa la formări pe temele Dialog Structurat şi Participare Publică, la dezbaterile locale şi formare pentru crearea de podcast, realizând în final cel puţin 10 episoade de podcast.
 
Societatea Română de Radiodifuziune aduce proiectului expertiza necesară în zona de podcast şi va asigura o vizibilitate remarcabilă proiectului prin promovarea acestuia în 10 intervenţii în emisiuni radio şi prin realizarea podcastului promovat de asemenea de Radio România (10 episoade).
 
Un număr de 30 de elevi de liceu, plus alţi 5 voluntari ai Colour your Dreams vor lua parte timp de 5 luni (lunile 4 - 8 din proiect) la ateliere de formare online şi offline, susţinute de 2 jurnalişti Societăţii Române de Radiodifuziune şi vor învăţa astfel să realizeze podcasturi dedicate schimbării în bine a comunităţilor în care trăiesc. Sesiunile vor acoperi tematici: dezvoltare concept şi tematică, setare obiectiv şi grup ţintă pentru audienţă, alegere echipament şi software (Audacity, OBS & alte soluţii software gratuite), tehnici pentru microfon şi înregistrare de calitate, editare şi upload, realizare grafică pentru podcast, încărcare pe platforme - Spotify, Apple şi Google Podcasts care ajung deja împreună la 95 % din potenţialii ascultători, etc.
 
Proiect derulat de Association Colour Your Dreams în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creşterea gradului de participare şi implicare civică în rândul tinerilor din judeţul Gorj în procesele decizionale locale cu privire la politicile publice care le afectează calitatea vieţii.
 
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă şi incluzivă”
 
Sursa: Comunicat Societatea Romana de Radiodifuziune