95,2% dintre adolescenţi consideră că România se confruntă cu probleme majore de mediu

Proiectul de educaţie de mediu „Verde-n faţă”, organizat de Asociaţia MaiMultVerde în parteneriat cu Asociaţia Bloc Zero se încheie cu lansarea raportului de cercetarea „Atitudinea adolescenţilor faţă de problemele mediului înconjurător”.

Obiectivul studiului a fost de a identifica percepţia tinerilor asupra celor mai mari probleme de mediu la nivel global, naţional şi local şi asupra cauzelor acestor probleme, dar şi modul în care aceştia se poziţionează faţă de măsurile de protecţie a mediului. Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2022, pe un eşantion de 614 adolescenţi din România, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 de ani, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural. Designul şi analiza cercetării au fost realizate de sociologul Ştefan Voicu.

Răspunsurile la chestionar ne relevă faptul că adolescenţii cunosc destul de bine problemele de mediu actuale.Totuşi, există tendinţa ca tinerii să identifice în primul rând problemele departe „de casă”, nefiind conştienţi de ce se întâmplă în localitatea lor. Această situaţie poate fi rezultatul unei lipse de informaţii cauzată de sursele de informare principale folosite de adolescenţi - reţelele de socializare care prezintă în primul rând situaţii globale.

În plus, adolescenţii cred că cele mai mari probleme de mediu sunt schimbările climatice şi poluarea aerului la nivel global, despăduririle şi poluarea aerului în România. Cauzele identificate de aceştia sunt indiferenţa cetăţenilor şi a autorităţilor, precum şi absenţa educaţiei de mediu, iar responsabilitatea pentru soluţionarea problemelor ar reveni instituţiilor statului, instituţiilor internaţionale, precum şi fiecărui individ în parte. În contextul în care cele mai multe probleme de mediu sunt cauzate de interese economice, este oarecum îngrijorător faptul că foarte puţini adolescenţi cred că sistemul economic este o cauză a problemelor de mediu şi că atribuie agenţilor economici o responsabilitate mai mică.

Din păcate, cei mai mulţi adolescenţii sunt pesimişti cu privire la viitorul mediului. Întrebat cum va evolua mediul în următorii 50 de ani unul dintre respondenţi spune:

„Vor urma extincţii în masă, alături de fenomene naturale extreme care vor forţa populaţia să migreze în masă din zonele afectate. Vor urma evident declinuri economice de unde doar clasa de vârf a sistemului capitalist va rămâne în siguranţă.”

Deşi această perspectivă e împărtăşită de majoritatea respondenţilor, sunt şi adolescenţi care speră că lucrurile se vor schimba în bine:

„Aş vrea să sper că va fi mai bine. Aş vrea să sper că vom stopa sau încetinii procesul de

încălzire globală însă nu ştiu. Vreau să cred că prin educarea noilor generaţii cu privire la importanţa mediului înconjurător, ceva se va schimba în bine. Sper ca următorilor conducători să le pese de acest aspect.”

Raportul complet de cercetare poate fi accesat https://bloczero.ro/raport/atitudinea-adolescentilor-fata-de-problemele-mediului-inconjurator/

Proiectul de educaţie de mediu „Verde-n faţă” s-a desfăşurat în perioada aprilie 2021 - mai 2022 în şapte şcoli şi licee din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara şi Neamţ: Şcoala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Şcoala Gimnazială Băiţa, Şcoala Gimnazială Şoimuş, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Şcoala Gimnazială „Vasile Mitru” Taşca, Liceul „Carol I” Bicaz.

Cei 26 de profesori înscrişi în proiect au organizat un număr de 63 de proiecţii la clasă cu documentarele de mediu de pe platforma Kinoteca Bloc Zero, la care au participat 1598 de elevi. Activităţile proiectului au inclus şi:

1. Caravana Verde-n faţă - 170 de participanţi la 6 proiecţii desfăşurate în localităţile Băiţa, Fieni şi Bicaz

2. Tabăra Verde-n faţă - 25 de adolescenţi participanţi, din 7 localităţi diferite

3. Evenimentul de lansare a zinei Verde-n faţă (25-26 septembrie 2021) - 400 de participanţi, 6 filme proiectate

4. Lansarea revistei de bandă desenată POC! (12 mai 2022) - 100 participanţi

5. Lansarea raportului de cercetare „Atitudinea adolescenţilor faţă de problemele mediului înconjurător” în cadrul conferinţei O pastilă pentru anxietate climatică, în cadrul ediţiei din 2022 a Festivalului One World Romania (15 mai) - 25 de participanţi

Sursa:Comunicat Asociatia MaiMultVerde