IPJ PRAHOVA. BULETIN DE STIRI. 2 IULIE 2022
 
Reţinuţi de către poliţiştii Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti
 
La data de 1 iulie a.c., poliţiştii Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti au reţinut 2 persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
În fapt, la data de 30 iunie a.c., în jurul orei 19.30, poliţiştii au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 35 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în incinta unui complex din Ploieşti ar fi fost agresat de către alţi 2 bărbaţi.
În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate, poliţiştii au reuşit identificarea şi depistarea celor două persoane bănuite, ca fiind un bărbat în vârstă de 32 de ani, din municipiul Ploieşti şi un tânăr de 17 ani din comuna Valea Călugărescă.
În urma probatoriului administrat, faţă de aceştia a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi unităţii de parchet competente pentru luarea unei alte măsuri preventive.
În cauză, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.
Dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de îngropare a deşeurilor
 
La data de 1 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au fost sesizaţi de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, cu privire la faptul că într-o balastieră din comuna Ariceştii Rahtivani se desfăşoară activităţi de îngropare a unor deşeuri ce par a fi menajere.
În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la adresa indicată, unde au identificat un punct de lucru al unei societăţi comerciale, ce are ca obiect principal de activitate tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase.
Pe parcursul derulării activităţilor, la punctul de lucru în cauză s-au prezentat două ansambluri de autovehicule, care din declaraţiile conducătorilor auto a reieşit faptul că aceştia transportau pământ şi pietre pe care trebuiau să le descarce în locaţie.
În acest sens, au fost verificate actele de însoţire a mărfurilor, fiind întocmite formularele de încărcare şi descărcare pentru deşeuri nepericuloase.
În urma controlului, la unul dintre autovehicule poliţiştii au constatat faptul că deşeurile transportate degajau miros pestileţial.
Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că deşeurile aflate în acest ansamblu nu corespund codurilor precizate în documentele de însoţire, respectiv nu reprezintă deşeurile nepericuloase, pământ şi pietre, ci deşeuri menajere, descărcarea lor intr-un spaţiu neautorizat fiind contrară normelor legale referitoare la protecţia mediului.
Cele două autovehicule au fost indisponibilizate, până la definitivarea verificărilor şi luarea măsurilor legale ce se impun.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de îngropare a deşeurilor, faptă prevăzută în OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor.
Activitatea a beneficat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, Serviciului Criminaliatic, a poliţiştilor din cadrul Secţiei de Poliţie rurală Cocorăştii Colţ dar şi de cel al Comisariatului Judeţean Prahova din cadrul Gărzii de Mediu.
 
Depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive
La data de 1 iulie a.c., în jurul orei 19.30, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Câmpina, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe strada Ion Heliade Rădulescu au oprit pentru control, un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani, din municipiul Bucureşti.
Întrucât conducătorul auto avea un comportament suspect a fost testat cu aparatul DrugTest care a indicat rezultat pozitiv la substanţe posibil cu efect psihoactiv.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevare de mostre biologice de sânge.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
La data de 1 iulie a.c., în jurul orei 23.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Breaza, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe strada 13 August din oraş au oprit pentru control un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 56 de ani, din judeţul Ilfov.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0.49 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 Pe timpul nopţii, în jurul orei 2.30, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zona Parcului Bucov au observat un autoturism, care circula pe DN1 B, din direcţia Valea Călugărească, către Ploieşti, care la vederea acestora a efectuat brusc viraj stânga către strada Tineretului.
Poliţiştii au pornit în urmărirea acestuia, iar pe strada Eroilor au reuşit identificarea şi oprirea în trafic a autoturismului în cauză, care era condus de un bărbat în vârstă de 34 de ani, din comuna Bucov.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 1.14 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală în vederea prelevării de mostre biologice de sânge.
Şi în această cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 120 de sancţiuni aplicate de poliţiştii prahoveni 
La data de 1 iulie a.c., în mai multe intervale orare, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au desfăşurat 5 acţiuni punctuale, în municipiul Ploieşti, în oraşul Urlaţi, în comunele Apostolache, Podenii Noi, Iordăcheanu, dar şi pe drumurile naţionale din judeţ.
Activităţile au avut ca obiectiv prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale, modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi prevenirea infracţiunilor contra persoanei şi patrimoniului.
Astfel, au fost legitimate peste 300 de persoane, au fost controlate peste 250 de autovehicule şi 15 societăţi comerciale au fost verificate.
În cadrul acţiunilor au fost aplicate 125 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 30.235 de lei.
Exemple:
 Pe tot parcursul zilei de 1 iulie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Prahova au acţionat pe drumurile naţionale din judeţ, pentru creştere gradului de disciplină rutieră în rândul conducătorilor de trotinete.
Astfel, au fost aplicate 59 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 13.440 de lei.
Totodată, au fost reţinute şi 5 permise de conducere.
 În intervalul orar 17.00-20.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au efectuat o acţiune în zonele Bariera Bucov, Piaţa Mihai Bravu, Cartier 9 Mai, Sala Sporturilor Olimpia, zona Parc Nord dar şi în zona centrală a municipiului, pe linia descurajării elementelor infracţionale şi combaterii parazitismului social, pentru prevenirea infracţiunilor contra persoanei şi patrimoniului, precum şi a fenomenelor cu impact stradal.
Astfel, au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale conform Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.
Tot ieri, 1 iulie a.c., poliţiştii secţiei de poliţie rurală Apostolache au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea faptelor antisociale în zona localurilor de alimentaţie publică, prevenirea accidentelor rutiere, precum şi creşterea gradului de disciplină rutieră în rândul conducătorilor de trotinete şi biciclete.
Astfel, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 3.790 de lei.
Totodată, au retrase şi 3 certificate de înmatriculare.
Pe timpul nopţii, în intervalul orar 22.30-1.30, poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au acţionat pe raza de competenţă, pentru reducerea victimizării prin accidente rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor, în colaborare cu reprezentanţii R.A.R. Prahova.
Astfel, au fost controlate peste 90 de autovehicule şi au fost aplicate 37 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.005 lei.
Totodată, au fost reţinute 2 permise de conducere şi retrase 5 certificate de înmatriculare.
Acţiunile poliţiştilor prahoveni continuă şi în perioada următoare.
 
Foto  ilustrativ