IJP PRAHOVA.BULETIN DE PRESĂ.24 iunie 2022
Bărbat de 36 de ani, reţinut de poliţiştii Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti
 
La data de 24 iunie a.c., poliţiştii Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti au identificat persoana bănuită în cadrul unui dosar penal, deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
În fapt la data de 22 iunie a.c., în jurul orei 15.30, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că din incinta unei societăţi comerciale, din zona centrală a municipiului Ploieşti ar fi fost sustrase 100 de pachete de ţigări.
În urma verificărilor şi investigaţiilor efectuate, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Ploieşti au reuşit, la scurt timp, identificarea şi ulterior depistarea persoanei bănuite, ca fiind un bărbat în vârstă de 36 de ani, din comuna Ciorani.
Bărbatul în cauză a fost condus la sediul unităţii de poliţie, iar în urma audierilor a recunoscut fapta comisă, înapoind pachetele de ţigări persoanei vătămate.
În urma probatoriului administrat, faţă de acesta s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat unităţii de parchet competente pentru luarea unei alte măsuri preventive.
În cauză, poliţiştii secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
 
Femeie identificată în cadrul unui dosar penal pentru înşelăciune
 
La data de 28 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei staţiunii Buşteni au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară, la domiciliul femeii în vârstă de 41 de ani, din judeţul Dâmboviţa, bănuită de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. 
 
În urma probatoriului administrat, femeia în cauză a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând ca azi să fie prezentată unităţii de parchet competente cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive.
 
Acţiune a Serviciilor Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase şi Investigare a Criminalităţii Economice
 
La data de 23 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat o acţiune în vederea verificării modului de păstrare al armelor, la domiciliile mai multor bărbaţi din municipiul Ploieşti şi comunele Drajna, respectiv Măneciu, care deţin arme în mod legal.  
Astfel au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale fiind indisponibilizate 3 arme, respectiv 14 cartuşe. 
Ca măsuri complementare a fost anulat dreptul de a mai deţine arme în cazul a 3 persoane.
 
Exemple: 
 
În urma verificărilor efectuate la domiciliile a doi bărbaţi cu vârstele de 52, respectiv 70 de ani, din municipiul Ploieşti a rezultat faptul că cei doi au transportat şi păstrat arma la o altă adresă decât cea menţionată în certificatul de deţinător. 
Cu ocazia verificării unui alt deţinător de armă, un bărbat în vârstă de 84 de ani, din municipiul Ploieşti s-a constat faptul că acesta nu a predat la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea valabilităţii permisului de armă, pistolul de autoapărare cu proiectil de cauciuc pe care îl deţinea în baza permisului de armă.
În toate cele trei cauze, armele şi muniţia aferentă au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
 
Totodată, şi la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a fost desfăşurată o acţiune în colaborare cu Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, pentru verificarea respectării legislaţiei în vigoare de către societăţi comerciale ce comercializază produse alimentare, precum şi produse din tutun şi băuturi alcoolice, pe raza judeţului Prahova. 
În acest context, au fost verificaţi 11 agenţi economici, fiind aplicate pentru neregulile constatate 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 44.550 de lei. 
De asemenea, a fost confiscată suma de 533 de lei. 
 
Exemplu:
 
Cu ocazia verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăţi comerciale din comuna Ciorani, s-a constatat faptul că operatorul economic nu fiscalizase prin intermediul casei de marcat din dotarea unităţii suma de 200 de lei.
În cauză, faţă de această societate comercială a fost aplicată o sancţiune contravenţională în conformitate cu prevederile OU.G. 28/1999, privind obligaţia operatorilor de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu amendă în valoare de 1.500 de lei, dispunându-se totodată, în baza aceluiaşi act normativ, măsura complementară a confiscării sumei de bani.
 
 
Acţiune a poliţiştilor din cadrul Secţiei nr.3 de Poliţie Ploieşti
 
La data de 23 iunie a.c., în intervalul orar 16:00-20:00, la nivelul Secţiei nr.3 de Poliţie Ploieşti a fost organizată o acţiune cu forte mărite în municipiul Ploieşti, în zona cartierelor Malu Roşu şi 9 Mai, precum şi în zona Sălii Sporturilor Olimpia pentru descurajarea elementelor infracţionale, pentru prevenirea infracţiunilor contra persoanei şi patrimoniului şi combaterea consumului de droguri sau  substanţe interzise.
Astfel, au fost legitimate 45 de persoane, fiind aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, dintre care, 9 conform Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, dar şi una la regimul rutier.
Valoarea totală a acestora este de 3.500 de lei. 
 
Exemplu: 
 
În jurul orei 19:00, în timp ce desfăşurau activităţi pe strada Torcători din municipiu, poliţiştii rutieri au oprit, pentru control un autoturism condus de un bărbat. 
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale Politiei Române a reiesit faptul că plăcuţele de înmatriculare ale autoturismului în cauză aparţin altui autoturism, iar autoturismul susmenţionat nu figurează ca fiind înmatriculat.
În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infractiunilor de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat  şi punerea în circulaţie sau conducerea unu vehicul având numere false.
 
 
Bărbat depistat în vederea executării pedepsei închisorii
 
La data de 23 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis de Judecătoria Vălenii de Munte, pe numele unui bărbat în vârstă de 51 de ani, domiciliat în comuna Gura Vitioarei.
 
Acesta a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare, pentru comiterea a infracţiunilor de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără a deţine permis de conducere, refuz de recoltare probe biologice şi mărturie mincinoasă.
În cauză, poliţiştii l-au condus pe bărbat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, unde a fost încarcerat.
 
 
Infracţiune la regimul rutier constatată de poliţiştii prahoveni
 
 
La data de 23 iunie a.c., în jurul orei 16:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte au fost sesizaţi prin apel 112, despre faptul că pe raza comunei Gura Vitioarei s-ar fi produs un accident rutier, soldat cu pagube materiale.
În baza sesizării poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, iar din primele verificări au constatat că, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Gura Vitioarei, în timp ce se afla la volanul unui autoturism pe raza satului Făget, în dreptul unui imobil ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat cu partea din faţă în gardul acestuia. 
În urma producerii evenimentului rutier a rezultat avarierea autoturismului, fără a fi înregistrate victime omeneşti.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat o valoare de 0.56 mg/l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la o unitate medicală pentru prelevare de mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. 
Foto ilustrativ