DANA NEDELCU, Director General -Coinventator ARUNA benefica.“ ADRIAN BERINDE a crezut enorm in acest proiect. Poate si pentru ca se intalnea fata in fata cu oameni care mancau din mainile, mintile si sufletele noastre ceva care le schimba viata, la propriu.”
DANA NEDELCU, Director General / Coinventator ARUNA benefica ® : 
“ ADRIAN BERINDE a crezut enorm in acest proiect. Poate si pentru ca se intalnea fata in fata cu oameni care mancau din mainile, mintile si sufletele noastre ceva care le schimba viata, la propriu.”
 
 
 
Te – ai intrebat cum este să simţi „câtă dulceaţă se ascunde în spatele unui gest de tandreţe sau câtă miere e într-o rază de soare care-ţi încălzeşte blând faţa” ? Sau cata nerabdare de a darui, cata mistuire se afla intr-o imbratisare  a mainilor care scriu, care framanta litere aburinde, doruri frematande?
Daca da, chiar acum e momentul de acces al unui nou si distinct raspuns.
Daca nu, da-ti voie sa simti cum ar fi daca, imagineaza-ti , clipeste, respira, inspira, priveste, asculta, admira si exprima-ti recunostiinta pentru bucuria pe care o resimte sufletul tau, din care se incarca si care constituie energie pura.
 
Astazi o avem in prim-plan care ne readuce impreuna, pentru a povesti despre un altfel de << mai departe>>, pe Aruna Benefica, o poveste cu suflet de paine, ai carei parinti - autori sunt, la randul lor, doi oameni cu inimi generoase, doi creatori de bine, frumos, culoare in vietile celorlalti : cantautorul Adrian Berinde si partenera lui de viata, Dana Nedelcu, licentiata in arte, Director general Aruna Benefica, responsabila de buna comunicare. 
Intr-o ultima conversatie pe care am avut-o cu Adrian Berinde, mi-a vorbit cu toata inima despre calatoria aceasta a noastra, a tuturor prin experienta numita viata pe Pamant, muzica in doi a sufletelor, despre etichete si, implicit,  etichetari – ambele, reprezentari ale mintii care incurajeaza prizonieratul fiintei umane, captivitatea in inutil. Un dialog cu dublu rol, si de curs, si de seminar, pentru care ii sunt infinit recunoscatoare, adresandu-i, si pe aceasta cale, multumiri celeste .
Asadar, pentru inceput, voi reda aici notatiile  intermitente (asa a fost sa fie) pe care le-am consemnat eu atat in timpul derularii conversatiei noastre, cat si la scurt timp dupa incheierea acesteia, din dorinta de a pastra intacte informatiile, intocmai cum mi-au fost daruite in acel timp unic si irepetabil. Mai apoi, va urma dialogul pe care l-am creionat, recent, impreuna cu Dana Nedelcu, care a dat curs invitatiei mele de a o prezenta, cumva, altfel, pe ARUNA, si anume, reaccesand atmosfera momentului ei initial, dinainte de a fi in format fizic, atunci cand exista la nivel de proiectie si era foarte dorita.
 
 
___________________________________________________________
 
Adrian Berinde : “Sufletul, aceasta baterie universala, reincarcabila in permanenta si care nu are varsta, provine din iubire “
                    ___________________________________________________________________
 
“ Sa degustam, sa traim, sa ne bucuram de tot ce ne ofera viata acum, in acest moment. Nu exista trecut…
… Astazi esti ceea ce-ai asimilat, ce-ai ales sa aduci cu tine, din toate treptele pe care le-ai urcat pana acum si care se numesc :  familie, educatie, scoala, cultura .
Suntem fiinte interstelare . Noi nu suntem doar ce se vede, suntem mult mai mult, am venit aici sa ajutam, sa ridicam energia Pamantului cu inteligenta divina, suprema, de care dispunem. La polul opus, sunt fiintele care nu au suflet, nu sunt creatori, ci distrugatori, nu sunt interesati sub nici o forma de vreun aspect al creatiei, pe ei nesensibilizandu-i nimic, neemotionandu-i nimic, se alimenteaza cu frica declansata in ceilalti. Acestia sunt arconii, fiinte de vibratie foarte joasa, care provin din intunericul abisal.
Frica este cea mai mare plaga care exista pe planeta Pamant, in vreme ce mintea  este o frecventa manipulabila, iar creierul, o antena foarte buna, care capteaza si ceea ce nu se vede.
Pamantul este in tandem cu Soarele.
Suntem fiinte infinite care se indreapta catre un spatiu fara timp, venim din creatie, din iubire. Iubire si creatie care se observa cu ochiul liber, daca privim patternul de pe o pana de pasare, felul cum sunt dispuse culorile, formele, intr-o ordine perfecta…
Sufletul este o baterie care nu se stinge niciodata, sufletul provine dintr-o substanta extraordinara numita iubire. Cand vezi cu sufletul, elimini frica si vezi toata armonia, simti vantul care cuprinde frunzele, frunzele cum imbratiseaza copacul… Suntem parte din aceeasi creatie…
Muzica in doi inseamna : a fi, a construi, a pretui … Viata asta-i cat o secunda, nici nu ne dam seama de clipa, ca s-a incheiat calatoria, experienta – Pamant si, poate, tocmai de aceea face parte din menirea noastra, tocmai pentru ca se incheie atat de plapand, de rapid… Desigur, te poti intreba : si-atunci, ce sens mai avem intr-o ecuatie efemera, fragila, se sens mai are sa fii explorator in propria-ti cunoastere a sufletului, ce se intampla remarcabil daca alegi sa adresezi intrebari, sa cauti fire de legatura care sa te conduca spre raspunsuri si/sau, dupa caz, catre alte necunoscute, alte semne de intrebare… Exista un rost in toate, sa intelegem, dupa ce am perceput si am simtit ca suntem, in esenta, suflete care au ales imbarcarea in acest periplu initiatic, intr-un costum, care este corpul fizic, felul in care aratam pe exterior, ca exista ceva mult mai important : cum avem grija de sufletul nostru, cum ii vorbim, ce ii dam sa asculte, pe unde il plimbam, cu cine il imprietenim . Sufletul constituie o baterie universala, reincarcabila in permanenta si care nu are varsta, in schimb are emotie, simtire, daruire, generozitate, datul asta de a fi conectat la un alt suflet, pentru a fi, a se exprima pe sine prin celalalt, pentru a forma o familie de suflete.
“Varsta”, alaturi de “greutate”, “culoare a parului”, “lungime a unghiilor” sunt doar niste etichete – reprezentari ale mintii responsabile de categorisire.  Insa noi, in esenta noastra, suntem energie, fiinte care vibreaza la energia, la starea celuilalt. Suntem frumosi, stralucitori, imensi, victoriosi, tocmai prin capacitatea de explorare, de daruire, de realizare – constientizare a faptului ca si mintile vor sa se iubeasca intre ele, sa-si ofere “aripa”, sa fie impreuna. Avem puteri infinite, nebanuite, doar daca ne conectam la a fi –ul celuilalt, care vibreaza cu o intensitate care se afla pe aceeasi lungime de unda cu unda propriului suflet . Este o chestiune de simtire. Dar pentru a ne simti, a ne regasi frecventa fina a sufletului este necesar sa fim ancorati in acum, in prezent, fara a ne mai lasa furati de iluzii, de amintiri carunte, de inutil.
___________________________________________________________________
Arată ca o pâine, miroase ca o pâine, are gust de pâine, dar are de aproape 10 ori mai puţini carbohidraţi decât pâinea.
ARUNA benefica® - Substitut hipoglucidic al pâinii este un produs inovator, unicat, brevetat şi fabricat în România. Inventatorii ei sunt artistul Adrian Berinde si partenera lui de viata, Dana Nedelcu, licentiata in arte, responsabila de buna comunicare . 
ARUNA benefica® a obtinut Premiul I la categoria “Alimentele viitorului”, in competitia organizata in cadrul Targului International de Inventii si Inovatii din domeniul alimentar INOVALIMENT, editia a II –a, din noiembrie 2021 . 
______________________________________________________________________
 
Aici, Acum, Astăzi: un cuptor de pâine berindiană şi - o arună unică: ARUNA benefica
A sosit timpul să vă împărtăşesc un început de secvenţă din << Povestea unui MAI departe benefic, unui soare (de) mai berindian ca oricând >>, ce vine în prelungirea proiectelor de suflet iniţiate de artistul Adrian Berinde.
Când faptele şi vorbele devin realitate palpabilă, ascultând, pulsând, dansând, vieţuind împreună, în deplina armonie a reciprocităţii, când sesizezi că verbul „a spune” are o afinitate senzorială, aparte, cu verbul „a actiona” şi că între cele două instanţe verbale există un grad de sinonimie totală, când o sintagmă din versul poemului scris de cantautorul iubit creează un fertil şi blând spaţiu de receptare al realităţii care se apropie, prin gesturile ei pline de substanţă, de sufletul unui poem şi, în acelaşi timp, când poemul, versurile, muzica-i pigmentează dimineţi însorite în a fi-ul realului omenesc --- graniţele, barierele, îngrijorările sunt aspirate pentru totdeauna, pentru că atmosfera realităţii şi atmosfera lirică devin una şi aceeaşi energie: terapeutică, salvatoare,
benefică.
„Împrumută-mi Mâine şi-ţi voi da din Azi,
Un cuptor de pâine şi-un buchet de brazi,
După care arzi."
Terapeutul regăsirilor noastre muzicale, literare, cromatice, filosofice, psihologice, infinit
senzoriale şi, totodată, profund umane, ne-a pregătit, cu dăruirea-i definitorie, un cuptor de litere aburinde, pe care vă invit cu toată inima să-l descoperiţi, să-i daţi curs, adulmecându-i darurile celeste, autenticitatea, unicitatea... Ceea ce demonstrează, încă o dată, atât generozitatea preaplinului sufletesc al vizionarului Adrian Berinde – Preşedinte Onorific & Coinventator, cât şi tangibilul realităţii noastre şi al realităţii berindiene, care ne vine în întâmpinare cu „un cuptor de pâine”, nu doar în sensul figurat, nu doar în versurile poveştii muzicale numită „Indecis”, ci şi aici, acum, azi, punându-ne la dispoziţie veritabilul „substitut hipoglucidic al pâinii”, al cărui sonor, feminin şi frumos nume este ARUNA benefica.
Rod al unei munci colosale, al unui armonios tandem --- Adrian & Dana --- care animă, adună, cheamă o echipă inimoasă de suflete dornice de a contribui, perpetuum, la zâmbetul fiinţei umane, ARUNA benefica e aşa de frumoasă, sănătoasă, nemaiîntâlnită, că se cere descoperită, povestită, dăruită, vorbită, aprofundată cu toate celulele fiinţei şi iubită, preţuită, transmisă MAI departe: https://aruna-benefica.ro/despre-noi/brevetul-de-inventie/  .
Cu doar cateva zile in urma, i-am marturisit Danei dorinta mea de a transmite vestea despre existenta  ARUNEI benefica si noutatile luminoase pe care ea le contine.
Pentru a accesa atmosfera berindiana a inceputului, am avut nevoie de calauzirea ei prin geografia launtrica a simtirii. Raspunsul Danei a sosit instant si a constat intr-un motivant si din toata inima “Sigur !”, pentru mine.
Stefania Argeanu : Mi-ai putea spune, te rog, ce iti amintesti din starea de inceput de a fi  ARUNEI, cand ea exista doar la nivel de intentie, de dorinta?
Cum a fost acel moment cand Adrian ti-a vorbit despre proiect ?
Dana Nedelcu : Draga mea, lui Adrian ii era foame, foarte foame, iar eu il iubeam foarte mult. Cam asta a fost starea initiala. El diabetic, 4 injectari cu insulina pe zi, si totul cantarit, si masurat, si calculat… Numarul de carbohidrati… E adevarat ca in Germania (unde ne aflam la radioterapie pentru cancer), unde i-a fost diagnosticat diabetul, am beneficiat de un training de 40 ore cu o dna nutritionist. Eu, fiind principala cursanta si food provider-ul casei (cea care se ocupa de aprovizionarea casei cu mancare), trebuia sa inteleg. Si am inteles, se pare.
Am aruncat tot din frigider si din dulapurile bucatariei si am schimbat total modul de a il / a ne alimenta. Am descoperit foarte repede ce si cum sa-i gatesc, inclusive prajituri. Multe prajituri, pe care aflasem cum sa le fac, astfel incat sa nu ii creasca glicemia. Dar, a propos de prima scanteie, intr-o seara din asta cu tava de prajituri in brate … si glicemia stabila, Adrian a zis :
“ Ma ! Dar daca poti sa faci prajituri, oare paine n-ai putea sa faci ? Ca atata mi-e de dor de paine ! …“
Painea e marea incercare pentru diabetici. Eu am zis ca nu cred, ca la prajituri e simplu, bati oua si se leaga, dar la paine e cu drojdie, trebuie sa se lege aluatul, sa creasca, etc… Si ca nu cred ca se poate paine fara carbohidrati, ca daca se putea, o inventa cineva pana acum, la cate minti luminate sunt pe planeta si la cate milioane de diabetici. Si Adrian mi-a zis : “ Ma, Dana, nu poti sa zici ca ceva nu se poate doar pentru ca asa zic altii, decat daca ai incercat tu, cu mintea si cu mainile tale.” Atunci, eu am zis : “Corect ! Vrei sa incercam ? “, “Da”. Si … ne-am apucat sa nascocim, sa cautam cu ce putem inlocui faina. Astfel, cred ca am comandat sute de ingredient de pe net si de prin toate plafarele. Am facut combinatii de “n” luate cate “k”. De la un moment dat, “ne-am profesionalizat”. Scriam toate gramajele, temperaturile, pozitia tavii in cuptor … tot .Si daca ploua scriam,  ca am vazut ca influenteaza. Pentru ca nu intelegeam cand ne iese, de ce iese, sic and nu ne iese, de ce nu iese.
Un an jumatate mai tarziu, sute de incercari si combinatii, sute de ore de citit, cativa prieteni de specialitati adiacente, gasiti si innebuniti cu intrebarile … sute de kg de ingredient (unele mega caudate), cantare, malaxoare si cuptoare cumparate.
Am plecat in Germania cu malaxorul in portbagaj si ingredientele la pachet. Am facut la o prietena, acasa, un cuptor de arune, pe care le-am dus, ulterior, la analiza la un laborator acreditat UE. Si analiza de laborator confirma ceea ce stiam si calculasem noi, si ne daduse, apoi, drept raspuns si DSV-ul si un laborator universitar din Cluj, anume ca sunt sub 7 g carbohidrati / 100 g de ARUNA benefica . Cu rezultatele laboratorului german, am inceput sa scriem Cererea de brevet de inventie. Intre timp, Adrian renuntase la toate cele 4 injectari cu insulina, si nu umai el, ca toti prietenii nostri aveau  pe cineva cu diabet. Le coceam si lor arune, aici, la noi in bucatarie. Apoi, a aparut posibilitatea de a aplica pentru obtinerea de fonduri.
Adrian a crezut enorm in acest proiect. Enooorm. Poate si pentru ca i-a “salvat viata”, in sensul ca i-a facut viata mai usoara la propriu . Poate si pentru ca se intalnea fata in fata cu oameni care mancau din mainile, mintile si sufletele noastre ceva care le schimba viata, la propriu. Poate si pentru ca era ceva foarte departe de pregatirea, formarea, specializarile noastre. Si era, asa, un pic de miracol la mijloc : 2 artisti tembeli, doar foarte incapatanati, fac ceva ce n-au facut nici cercetatori din domeniul alimentar, nici medici, descopera ei … gaura de la macaroana. E … atipic total.
 Stefania Argeanu : Da, asa este. Atipic formarii propriu – zise, insa benefic, cu interventie imediata, instanta. Aici vorbim despre o viziune interdisciplinara, de un cumul de informatii ce provin din multiple discipline si printre care se cauta si se gaseste liantul comun.
Dana Nedelcu : In plus, pe langa structura artistica imensa, Adrian si o latura foarte puternica, viguroasa, telurica. Era extreme de indemanatic, practic, repara orice, se pricepea la orice : electricitate, surubareala, constructii, masini… Era, cumva, foarte terestru, iubea sa manance, sa inoate, sa stea la povesti cu oamenii, sa conduca, iubea masinile, sa construiasca, si la propriu, nu doar la figurat… Intr-o mare masura, si eu am aceeasi structura interna.
Stefania Argeanu : Painea, alimentul de baza dintotdeauna, care insoteste (aproape) orice meniu, este cautata, dorita, si pentru ca da satietate, iar senzatia pe care ti-o ofera, de familiar, cunoscut, de aproape, este linistitoate, tempereaza, imblanzind, parca, zgomotele de peste zi .
Dana Nedelcu : Da, painea ne acopera si o nevoie psihologica, nu doar fiziologica. De asta e sacra, cumva, si bobul de grau e miraculos. Are in el toate ingredientele necesare vietii.  Astfel, poti trai doar cu paine si cu apa. Dificultatea imensa e sa il inlocuiesti . In ARUNA sunt 44 de ingrediente  , in loc de 4 : faina, sare, drojdie, apa.
Stefania Argeanu : Revenind la multele prajituri, pe care ai descoperit cum sa le pregatesti, astfel incat sa nu ii creasca glicemia, care era preferata lui Adrian ?
Dana Nedelcu : Ii placea un fel de Brownie, din faina de migdale si ciocolata neagra, cu frisca batuta din smantana cu zahar din coaja de mesteacan. Cheese – cake cu fructe de padure, ii mai placea o inventie de prajitura cu fulgi de cocos, niste saleuri din faina de susan cu branza sau cascaval ras. In egala masura, ii placeau tare : savarinele, croissant-ul, placinta cu mere, cremsnit- ul , tartele cu fructe. Adora galustele cu prune, pe care le numea “gombot” .
Stefania Argeanu : Cine este ARUNA benefica® ? Care este semnificatia numelui ei ?
Dana Nedelcu : Numele marcii - ARUNA benefica® - este inspirat din mitologia orientală, dar, totodată, are criptat în monograma sa numele unuia dintre inventatori, Adrian Berinde, cel care a fost inima acestui proiect.
Desigur că am înţeles repede că descoperirea noastră trebuie să poarte un nume, altul decât cel tehnic, de brevet – Substitut hipoglucidic al pâinii.
Nu-i puteam spune la nesfârşit „pâinică” sau „pâinea noastră”, mai ales pentru că nu este pâine în sensul comun al cuvântului – aşa cum tofu nu e brânză şi nici cicoarea nu e cafea.Am căzut de acord că „este fetiţă”, adică ne trebuie un nume feminin, frumos şi sonor, care să i se potrivească. Dificultatea venea din faptul că ne doream ca acest cuvânt nou, care să definească un produs nou, să poată fi atât nume propriu, cât şi substantiv comun.
Asemeni „părinţilor nebuni” care caută cu înfrigurare nume pentru pruncul lor nenăscut, am făcut liste cu zeci de variante, jocuri de cuvinte şi anagramări, am făcut sondaje de opinie printre prieteni, am cerut păreri, am căutat surse de inspiraţie…
Stefania Argeanu : Unde ati gasit inspiratie in alegerea numelui ?
Dana Nedelcu : Inspiraţia a venit din mitologia orientală, în care Arun este cel care conduce carul divinităţii solare, cel care poartă Soarele în drumul său spre strălucirea dimineţii.
Numele Arun este derivat din limba sanscrită, iar în lumea hindusă şi budistă este asociat cu zorile şi cu lumina portocaliu-roşiatică a cerului la răsărit, simbolizând deschizătorul de drumuri, vestitorul unor noi începuturi. Am zis într-un glas: Aruna!!! … şi aşa i-a rămas numele. Mai ales că putea fi şi nume „de botez” (adică, de marcă, ARUNA), dar şi substantiv comun ( o arună – două arune).
Al doilea nume – benefica – a apărut ceva mai târziu şi l-am adăugat pentru a-i sublinia efectul binefăcător, dar, mai ales, pentru a cripta în monograma ei numele unuia dintre inventatori, Adrian Berinde, pentru care (şi datorită căruia) s-a născut această „pâinică”.Acum ARUNA benefica® este Marcă înregistrată (OSIM nr. 167230/ 29.03.2018), iar descoperirea noastră are un nume frumos, cu care poate ieşi în lume şi care ascunde în el (aproape) toată povestea ei.
Stefania Argeanu : Daca ar fi sa ne-o descrii pe Aruna, tinand cont si de beneficiile nutritionale, ce este esential sa cunoastem in acest sens ?
Dana Nedelcu : Arată ca o pâine, miroase ca o pâine, are gust de pâine, dar are de aproape 10 ori mai puţini carbohidraţi decât pâinea.
ARUNA benefica® - Substitut hipoglucidic al pâinii are un profil nutriţional complet diferit de cel al pâinii.
Este un produs alimentar asemănător organoleptic cu pâinea, dar nu este pâine în sensul comun al cuvântului, deoarece nu este făcută din făinile uzuale de cereale (grâu, secară etc. – foarte bogate în carbohidraţi).
Aluatul din care se obţine are la bază un mix de ingrediente, format, în principal, din făini obţinute prin degresarea şi măcinarea diverselor seminţe (susan, dovleac, in, floarea-soarelui etc.) şi fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale etc.), la care sunt adăugate fibre alimentare, proteine vegetale şi seminţe.
Comparativ cu valorile medii ale pâinilor existente pe piaţă, ARUNA benefica® are de aproape 10 ori mai puţini carbohidraţi (şi nu conţine zaharuri), dar, totodată, are de ~ 6 ori mai multe fibre, de ~ 3 ori mai multe proteine (vegetale) şi de ~ 10 ori mai multe grăsimi „bune” (nesaturate).
Stefania Argeanu : Prin ce se aseamana, prin ce este receptata ca fiind diferita de painea arhicunoscuta de noi toti ?
Dana Nedelcu : ARUNA benefica® - Substitut hipoglucidic al pâinii este un produs inovator, unicat, brevetat şi fabricat în România.
ARUNA benefica® seamănă atât de mult cu pâinea (ca gust, miros, aspect, textură), încât este receptată senzorial şi psihologic ca fiind pâine şi, astfel, o poate înlocui fără a crea senzaţia de schimbare a obişnuinţelor alimentare, fără a fi necesară ieşirea din zona de confort, fără „sacrificii” şi frustrare.
De altfel, exact acesta a fost scopul nostru: ca un diabetic să aibă ceva de mâncat în loc de pâine, ceva care ţine de foame şi nu e ciudat sau neobişnuit, dar care să nu-i ridice glicemia.
Pentru a elimina disconfortul diabeticilor de a-şi cântări mâncarea de fiecare dată şi pentru a uşura calculul carbohidraţilor/ unităţilor de insulină de injectat, aruna este modelată în chifle de 100g, aceasta fiind cantitatea recomandată pentru o masă – o porţie (adică mai puţin de 7g carbohidraţi).
Este un produs inovator, unicat, pentru care singura raţiune de a fi este aceea de a le face viaţa un pic mai bună celor care au nevoie de el.
Stefania Argeanu : Care este provenienţa ingredientelor ARUNEI ?
Dana Nedelcu : Ingredientele sunt aduse din tari UE, provenienta lor e de peste tot din lumea larga :  zaharul din coaja de mesteacan e din Finlanda, faina de alune din Turcia, faina de susan e din Siria / Liban, faina din coji de Psyllium din Afganistan. 
Dar... in procesul de cautare & încercare au fost multe … Am încercat si cu faina de cânepă, făină de mac, fibre de bambus, făină de cocos... nici nu mai tin minte... orice era faina/ pulbere, "de uz alimentar" si fara/ puţini carbohidrati - comandam/ incercam/ combinam/ pastram sau renuntam. 
Ştefania Argeanu :  Care a fost prima ieşire/ prima plimbare a ARUNEI în lume? Cum a fost pentru tine această primă conexiune cu adulţi şi copii, cei cărora li se adresează cu toată inima şi cu cele mai bune intenţii, invenţia ta şi a lui Adrian ?
Dana Nedelcu : Prima iesire "oficiala" in lume a fost in 2019, de Ziua mondială a Diabetului  - 14 noiembrie, intr-un eveniment organizat impreuna cu Nutriblog, la Oradea.
Desigur ca (nu) a fost o intâmplare faptul ca Aruna "a văzut lumina zilei" chiar in orasul in care s-a nascut Adrian.  A fost minunată acea "coincidenta", am avut permanent sentimentul ca sunt intre prieteni, intre "ai mei", chiar daca am avut alaturi oameni pe care ii vedeam prima oara.
Aruna a fost si este foarte bine primită... De altfel, feedback-urile superbe, unele profund emotionante, pe care le primim de la oameni sunt, de multe ori, singurele lucruri care ma ţin in picioare si ma ajuta sa continui.
Ştefania Argeanu:  Cum a fost întâlnirea ARUNEI cu un club al copiilor ? Povesteşte-mi, te rog, despre ARUNA Kids Club...
Dana Nedelcu : ARUNA Kids Club este o comunitate a "copiilor nostri", un proiect de suflet pe care l-am lansat  la 1 iunie 2021. Avem din ce in ce mai mulţi copii cu diabet zaharat de tip 1, pentru care Aruna a devenit aliatul zilnic, iar parintii/ mamicile acestor copii-luptatori pot sa isi mai tragă sufletul... sa doarmă o noapte întreagă, fara sa piuie senzorul copilului, sa le puna pachetel la scoala - sandvici, cum au toţi copiii...
ARUNA Kids Kids Club este felul in care am inteles sa ii onoram pe acesti copii si sa le facem auzită vocea.
Ştefania Argeanu :  Ce semnificaţii are participarea la INOVALIMENT - Târgul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii, ediţia a II - a, din 2021? 
Dana Nedelcu: Am aflat de concursul organizat in cadrul Târgului de inventii si inovaţii din domeniul alimentar de la o clienta fidela, care a văzut anuntul la televizor si s-a gândit automat la noi, dumneaei tinandu-si glicemia, in limite normale, cu Aruna, deja de multa vreme.
Iti marturisesc ca initial, cand am citit regulamentul de participare, m-am simtit oarecum intimidată, pentru ca este un targ adresat profesioniştilor, adica cercetătorilor, profesorilor, doctoranzilor, masteranzilor etc. din industria alimentara... Eu nu puteam bifa nicio căsuţa de-acolo... 
 Dar, iarăşi, am avut parte de o incredibila deschidere, de bunăvoinţă şi o intelegere profundă a drumului pe care l-am parcurs, de la castronul de la noi din bucătărie până la produsul inovativ care este azi ARUNA benefica... oricat de atipic si neobisnuit a fost.
Am fost uluita, onorată şi aproape amutita de emoţie cand am vazut cadre universitare de prestigiu in domeniu cu cata atentie, curiozitate si caldura au urmarit prezentarea mea . Si am fost recunoscătoare ca nu mi-au pus nicio intrebare incuietoare , dimpotrivă... intrebarile lor parca ma ridicau pe brate . A fost o experienta extraordinara... sa prezint in fata celor mai mari profesionişti dintr-un domeniu in care eu sunt... autodidacta . Cand am văzut si premiul... chiar am ramas fara grai. Pentru mine era de-ajuns ca m-au acceptat si am prezentat Aruna, nici in visele cele mai fanteziste nu ma gandeam la un premiu .  Dar... la începuturi, cand începusem sa ne dumirim ce descoperisem, i-am spus lui Adrian ca "pâinea noastra" ar lua aurul la Geneva... unde e cel mai mare targ de inventii... si el mi-a promis ca vom merge la Geneva cu ea... din pacate, nu am mai apucat sa facem asta, asa că premiul acesta a venit, cumva, ca o împlinire a unei promisiuni... 
Si pentru ca “Tot patitu-i priceput”, conform unui proverb romanesc, cu bunavointa parintilor ARUNEI, aveti acces, pe suprafata randurile care urmeaza, la detalierea a 10 recomandari, pareri personale, idei practice, concluzii capatate din experienta berindiana, asa ca de la diabetic la diabetic, ce formeaza un adevarat decalog al sanatatii :
___________________________________________________________
1.
„Fereşte-te de alb!
Alimentele albe – zahărul, făina (şi tot ce se face din ea: pâine, paste, patiserie) şi orezul – sunt duşmanii tăi de moarte. Scoate-i din viaţa ta! Înlocuieşte zahărul cu zahăr din coajă de mesteacăn (Indice Glicemic 7) sau din ştevie (Indice Glicemic 0), înlocuieşte pâinea cu ARUNA benefica®, iar pastele şi orezul cu paste şi orez făcute din konjac (carbohidraţi <0.5g/100g). Ca gust, nu vei simţi mari diferenţe, nu vei avea senzaţia că ieşi din zona ta de confort, în schimb vei fi uimit de valorile pe care le va arăta, în scurt timp, glucometrul tău. Dacă ai o alimentaţie săracă în carbohidraţi, este de aşteptat ca nivelurile tale de glicemie să fie mai mici, prin urmare şi medicaţia trebui redusă, în acord cu starea de fapt prezentă a corpului tău.
2.
Cantitatea contează!
Simţi că înnebuneşti dacă nu mănânci un pic de ciocolată sau un cartof prăjit? Mănâncă! Dar exact atât: un pic de ciocolată înseamnă două pătrăţele, nu o tabletă întreagă; un cartof prăjit înseamnă un singur cartof, pe care să-l prăjeşti în ulei curat, eventual împreună cu nişte ciuperci şi câteva fâşii de vinete, dovlecei, ardei. O să-ţi miroase a cartofi prăjiţi şi o să ai senzaţia că ai mâncat ceva foarte bun, dar nu o să-ţi urce glicemia în tavan. Vrei să bei un pahar de vin, o tărie mică sau o bere? Bea! Dar exact atât: un pahar de vin înseamnă 150ml, nu o sticlă; o tărie mică are 40ml, iar „o bere pentru diabetici” va fi întotdeauna o halbă mică sau o doza de 330ml. Savurează-le pe îndelete, ca pe nişte cadouri pe care ţi le faci din când în când (nu zilnic!), ca să mai atenuezi gustul amar al frustrării, pe care orice diabetic sau om la dietă îl cunoaşte atât de bine!
3.
Nu ţi-e foame, de fapt ţi-e sete!
De câte ori simţi că ţi-e foame, bea un pahar cu apă! Nu, nu e o glumă proastă. Foamea şi setea sunt reglate din aceeaşi zonă a creierului (hipotalamus), iar omul modern, învăţat să mănânce mult prea mult şi să bea prea puţină apă, ajunge să confunde adesea cele două senzaţii. Bea cât de multă apă poţi, mai ales dimineaţa pe stomacul gol şi cu 30 de minute înainte de mese. Prin apă se înţelege… apă. Nu suc, ceai, compot etc. Apă! De preferat plată, la temperatură moderată şi băută în înghiţituri mici, nu aruncată pe gât. Dacă pui în ea şi câteva felii de lămâie, va fi şi mai bine. Nu doar te hidratează, ci mai scade din glicemie, curăţă ficatul şi te ajută să slăbeşti.
4.
Citeşte eticheta!
Tot auzi acest îndemn, să citeşti eticheta cu informaţiile nutriţionale înainte de a cumpăra un produs alimentar, dar poate că nu ai cunoştinţele necesare înţelegerii acelor informaţii. La noi în şcoli nu se fac lecţii de nutriţie şi destul de greu găseşti pe cineva care să-ţi explice ce e cu toate cifrele şi procentele acelea. Ar fi multe de spus despre ce să urmăreşti pe eticheta unui aliment, dar pentru a simplifica la maximum… uită-te după cuvintele „carbohidraţi” sau „glucide”! Dacă apare o valoare de aproximativ 50g în dreptul lor sau, şi mai grav, în dreptul subcategoriei „din care zahăr/din care zaharuri” înseamnă că jumătate din produsul respectiv este zahăr sau se transformă în zahăr (glucoză) în timpul digestiei. Nu îl cumpăra decât dacă este un produs din care mănânci/foloseşti doar câteva zeci de grame la o masă. Caută alimente care să aibă cel mult 20-30g carbohidraţi/glucide per 100g. Există!
5.
Ciuguleşte altceva!
Dacă vizionarea unui film bun, în timp ce ronţăi ceva bun, este una dintre plăcerile tale şi principala ta formă de relaxare după o zi grea, e ok. Doar ronţăie altceva! Aruncă chipsurile, snacksurile, popcornul, pufuleţii, sticksurile, covrigeii, biscuiţii, napolitanele şi orice altceva erai învăţat să ciuguleşti! Dacă le citeşti etichetele, te ia cu leşin. Înlocuieşte-le cu seminţe (de floarea-soarelui, de dovleac) şi nuci (nuci, alune, migdale, fistic etc.). Poţi să pui alături şi câteva felii de mere şi kiwi, un avocado, nişte bastonaşe de morcovi, un pumn de afine sau orice alte fructe de pădure. Filmul va fi la fel de bun.
6.
Ridică-te de pe canapea!
Stai toată ziua în fund – la birou, în maşină, la calculator sau televizor? Nu ai timpul, banii sau obişnuinţa de a merge la sală, de a practica un sport sau de a alerga? Ok! Dar poţi să urci şi să cobori pe scări, nu cu liftul. Poţi să nu-ţi iei maşina până la magazinul din colţ sau poţi să cobori cu câteva staţii mai repede din autobuz şi restul drumului spre casă să-l faci pe jos. Sau măcar poţi să te plimbi prin încăpere când vorbeşti la telefonul mobil. Dacă nu eşti ţintuit în pat sau într-un scaun cu rotile, nu ai nicio scuză să nu faci minimum 2.500 de paşi pe zi.
7.
Ochii pe picioare!
Nu e de glumă cu picioarele în diabet, pentru că, de la un nimic, se poate ajunge la amputarea degetelor sau chiar a piciorului. Diabetul determină o scădere a capacităţii de a simţi durerea la nivelul picioarelor, de aceea este foarte important să le verifici în fiecare zi. Să te uiţi dacă nu ai cumva vreo rană, zgârietură, înţepătură, înroşire sau pată suspectă, pentru că e posibil să ai şi să nu simţi. Neobservate la timp, acestea se pot infecta şi pot produce ulceraţii sau necroze. De aceea, picioarele trebuie spălate, şterse foarte bine şi unse cu creme hidratante (mai ales, creme cu uree) în fiecare seară. Masează întotdeauna dinspre vârful picioarelor spre gambă şi nu te da cu cremă între degete, acolo trebuie să fie tot timpul uscat, ca să nu faci micoze (ciupercă). Nu umbla desculţ sau doar în şosete, pentru a preveni înţepăturile sau tăieturile în talpă, foloseşte doar ciorapi din bumbac 100% şi nu te zgârci la încălţăminte! Ia-ţi doar pantofi de cea mai bună calitate, foarte comozi, în care să te simţi perfect confortabil.
 Picioarele noastre sunt foarte importante, că doar ele ne poartă prin viaţă, nu-i aşa?
8.
Corpul tău îţi joacă feste!
Dacă de-abia ai fost diagnosticat cu diabet şi eşti la începutul tratamentului sau respecţi o dietă săracă în carbohidraţi doar de câteva zile, s-ar putea ca mintea şi corpul tău să încerce să te păcălească. Poţi să te simţi, deodată, absolut îngrozitor: o senzaţie de slăbiciune accentuată, până aproape de leşin, transpiraţie abundentă, paloare, palpitaţii, tulburări de vedere, confuzie mentală… Adică, o stare care arată (şi se simte) ca o criză de hipoglicemie în toată regula. Nu te arunca în borcanul cu miere şi nici în sticla de cola! Verifică-ţi mai întâi glicemia, pentru că s-ar putea să nu fie sub 60-70 mg/dL, ci mult mai mare, în (sau chiar peste) limitele normale. Dacă este aşa, înseamnă că tocmai ai experimentat o criză falsă de hipoglicemie, adică un fel de formă de protest a creierului şi corpului tău, care s-au obişnuit să funcţioneze multă vreme (poate ani) cu niveluri ridicate de glucoză şi acum „îşi cer porţia de zahăr”. Nu intra în panică, aşează-te undeva unde să poţi sta liniştit şi bea apă. Cam în 15-20 de minute criza se potoleşte, iar în câteva zile, după ce organismul tău „înţelege”, crizele false dispar de tot.
9.
Nu te injecta în orb!
Niciodată, niciodată, NICIODATĂ nu te injecta fără să îţi verifici înainte glicemia! Ştiu că lamelele gratuite nu ajung nici o lună, darămite trei şi că, indiferent ce aparat foloseşti, lamelele sunt scumpe rău. Ştiu că e foarte greu să te înţepi de fiecare dată de două ori şi uneori îţi zici că, măcar de data asta, să te înţepi doar o dată. Ştiu că de-abia îţi mai simţi buricele degetelor şi că te-ai săturat de-atâtea ace, oricât de fine ar fi… Dar riscul de a-ţi injecta prea multă insulină şi a face o cădere severă de glicemie este atât de mare (şi urmările atât de grave), încât nu merită! Crizele de hipoglicemie pot fi infinit mai periculoase decât puseurile de hiperglicemie, pentru că se pot agrava rapid, în mai puţin de o oră, şi dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce la convulsii, la pierderea conştienţei şi chiar la instalarea comei hipoglicemice. Există tratament (injectare urgentă cu glucagon), dar nu te juca cu asta! Ajustează-ţi întotdeauna cantitatea de insulină pe care o injectezi în funcţie de nivelul glicemiei şi de ce mănânci! Şi asigură-te că nu rămâi niciodată fără lamele – nu le considera o cheltuială, ci o investiţie pentru viaţa ta.
10.
Simte dulceaţa vieţii!
Mai toate recomandările şi sfaturile pe care le primeşti ca diabetic se referă la mâncare – mişcare – medicaţie, adică la corp şi atât. Ca şi cum gândurile, emoţiile, dorinţele, toate trăirile tale interioare n-ar avea nicio legătură cu boala… Ba bine că nu! Trupul, mintea şi sufletul formează un tot unitar şi se influenţează reciproc mult mai mult decât îţi imaginezi. Se spune că oamenii predispuşi la diabet sunt cei care nu ştiu să se bucure de „dulceaţa vieţii”. Poate că n-ar fi rău să iei diabetul ca un semn care îţi arată că ar fi timpul să fii mai relaxat şi să nu mai încerci să controlezi tot, să faci tot. Dă-ţi răgazul să guşti momentele „dulci” ale prezentului! Dacă eşti tot timpul stresat de atingerea obiectivelor şi preocupat de ziua de mâine, nu ai cum să vezi cât de dulce e zâmbetul unui copil, nu ai cum să simţi câtă dulceaţă se ascunde în spatele unui gest de tandreţe sau câtă miere e într-o rază de soare care-ţi încălzeşte blând faţa. Chiar şi cea mai grea sau complicată viaţa are clipe dulci. Bucură-te de ele! ”
 
                    ___________________________________________________________________
Inca si inca o data, ii transmit un colorat multumesc Danei pentru toate aceste comori informationale puse la dispozitie si impartasite cu cei care aleg sa se delecteze cu o ceasca de mai bine, de altfel, de cultura generoasa .
Sursa informatiilor de specialitate prezentate in cadrul acestui material este Dana Nedelcu si, implicit, site-ul ARUNEI Benefica,care prezinta o interfata prietenoasa, fiind, de altfel, locul unde cei interesati pot plasa comenzi : https://aruna-benefica.ro/comenzi/
Dialogurile cu inventatorii substitutului hipoglucidic al painii, Adrian Berinde si Dana Nedelcu, au fost pregatite de Stefania Argeanu, in exclusivitate pentru www.infoploiesticity.ro 
În foto sunt : Adrian Berinde, Dana Nedelcu, arunele, ARUNA Benefica.