EXTRAVERT SAU INTROVERT?


O persoană extravertă îşi ia energia din lumea exterioară: de la oamenii, locurile şi lucrurile din jurul său. Aceasta îşi direcţionează tot interesul către lumea exterioară şi astfel se revitalizează.
Extraverţilor le face plăcere să lucreze în echipă
Aceştia se simt cel mai confortabil atunci când lucrează în echipă, alături de alte persoane, indiferent dacă vorbim de un nou proiect la locul de muncă, planificarea unei petreceri sau a unei vacanţe.
O persoană extravertită va fi deseori cea responsabilă cu organizarea, va contribui la interacţiunea grupului şi chiar ar putea fi liderul acestuia. Indiferent de modul în care alege să participe, un extrovert se va simţi energizat să facă anumite activităţi atunci când îndeplinirea acestora implică o colaborare activă cu alte persoane.
Sunt încrezători şi relaxaţi atunci când se află în diferite contexte sociale şi nu le este teamă să iasă din zona de confort. Fiind deschişi la schimbarea planurilor, se adaptează uşor uneis ituaţii noi.
Tind să treacă mai degrabă la fapte decât să piardă timpul, reflectând îndelung asupra unei decizii. Odată ce iau o hotărâre, vor acţionaca atare, fără să îşi facă prea multe griji cu privire la posibilele consecinţe. Pentru alţi oameni, persoanele extrovertite pot fi descrise ca fiind impulsive.
O persoană extravertită este încrezătoare şi relaxată atunci când se află în diferite contexte sociale şi nu îi este teamă să iasă din zona de confort. Este deschisă la schimbarea planurilor şi se adaptează uşor unei situaţii noi.
Tinde să treacă mai degrabă la fapte decât să piardă timpul reflectând îndelung asupra unei decizii. Odată ce ia o hotărâre, va acţiona ca atare fără să îşi facă prea multe griji cu privire la posibilele consecinţe. Pentru alţi oameni, persoanele extrovertite pot fi descrise ca fiind impulsive.
Caracteristici ale persoanelor extravertite
Rezumând, extravertiţii prezintă următoarele caracteristici:
au un cerc larg de prieteni;
le place să fie în centrul atenţiei;
gândesc cu voce tare;
iau decizii rapid;
îşi iau energia atunci când sunt în preajma altor oameni;
dau dovadă de optimism, pozitivism şi optimism;
le place să lucreze în echipă, în medii dinamice.
Cum se manifestă extraversiunea
INTROVERTII sunt orientaţi către introspecţie
Atunci când o persoană introvertită se confruntă cu o situaţie dificilă sau când trebuie să ia o decizie importantă, petrece mult timp gândindu-se şi analizând cu atenţie toate aspectele implicate.
Introvertiţii nu se simt confortabil să vorbească cu persoane pe care nu le cunosc prea bine şi tocmai de aceea preferă să petreacă mai mult timp singuri, în linişte. De asemenea, introvertiţii au o sensibilitate mai mare la critici şi la feedback-ul negative, încercând să facă orice pentru a evita o situaţie conflictuală.
Dacă un introvertit se alătură unei discuţii sau dezbateri, cel mai probabil va alege să se exprime prin scris şi în mod anonim, pentru a avea timpul necesar să se gândească bine la ceea ce vrea să transmită.Caracteristici ale persoanelor introvertite
Rezumând, introvertiţii prezintă următoarele caracteristici:
Le place petreacă timp singuri;
Nu le place să fie în centrul atenţiei;
Apreciază relaţiile strânse, apropiate, cu puţine persoane;
Se gândesc foarte bine înainte de a spune ceva;
Nu sunt persoane foarte vorbăreţe;
Preferă să petreacă timp singuri pentru a reflecta şi pentru a-şi reîncărca bateriile;
Preferă să lucreze în medii liniştite;
Sunt consideraţi ca fiind persoane rezervate.
Totuşi, specialişti atrag atenţia ca introversiunea nu trebuie să fie confundată cu timiditatea, aceasta din urmă având şi o componentă mai puţin pozitivă, şi anume anxietatea. Introversiunea nu include acest aspect negativ.
Persoanele introvertite se simt mai bine bine singure, nu au nevoie de atât de multă interacţiune umană, însă nu simt anxietate atunci când se expun anumitor contexte sociale.
Iubire si intelepciune.

 

 

 

CABINET PSIHOLOGIC - Cătălina DAN

TEL: 0727.228.057

AVIZAT de Ministerul Transporturilor pe SIGURANŢĂ TRANSPORT 2017.

Oferă următoarele servicii psihologice în cele 3 specializări: PSIHOLOGIE CLINICĂ psiho-diagnostic şi evaluare subiectiv - emoţională, cognitiva, comportamentală, bio-fiziologica, a personalităţii, consiliere şi terapie sportivă (copii, adolescenţi, adulţi) - rapoarte de evaluare pentru comisia de handicap, etc .

PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR - Psiholog Specialist - Testări şi evaluări în vederea obţinerii permiselor auto (toate categoriile)- pe SIGURANŢA TRANSPORTURILOR 2017 (Cabinet agreat de Ministerul Transporturilor)- prevenţie şi consiliere, etc.

PSIHOLOGIA ORGANIZĂRII MUNCII - Evaluări în vederea angajării, cele periodice, susţinerea examenelor, (cabinet agreat de ANAF), selecţie de personal, intervievări, etc. Servicii de calitate Profesionalism Confidenţialitate .

Vă aşteptam cu mare drag! -

Pentru programări Luni-Vineri 8.00-18.00.