Mentalitatea potrivită în lumea afacerilor
Este bine ştiut faptul că succesul în completarea activităţilor de zi cu zi constă în mentalitatea omului. Astfel, negativismul este o cauză a eşecului.
   Antreprenoriatul fiind un demers curajos, pornind cu mentalitatea greşită, se poate ajunge la un eşec total foarte rapid.
    Mulţi antreprenori de succes au plecat de la ceva ce părea imposibil de realizat, însă, datorită deciziilor luate cu ajutorul mentalităţii pe care au avut-o, aceştia au reuşit să realizeze imposibilul.
    Dar cum reuşim să eliminăm această şansă de eşec?
Determinare şi perseverenţă
    Mai mult decât oricare alt factor, dedicarea totală către success ca antreprenor poate depăşi obstacolele. Determinarea puternică şi perseverenţă pot face un antreprenor să facă faţă oricăror greutăţi pe care alte persoane le-ar considera insurmontabile şi chiar pot compensa lipsa de experienţă şi de îndemânare a personalului angajat. 
Dorinţa de a câştiga
   Antreprenorii examinează o situaţie, determină cum îşi pot mări şansele de câştig şi trec mai departe. Ca rezultat riscurile considerate mari de persoanele obişnuite sunt riscuri mari pentru antreprenori.
Căutarea feedback-ului
   Antreprenorii eficienţi sunt adesea descrişi ca având capacitatea de a învăţa repede. Spre deosebire de alte persoane, ei au şi dorinţa puternică de a ştii cât de bine se descurcă şi cum îşi pot îmbunătăţii.
  Feedback-ul este important deoarece antreprenorul doreşte să înveţe din greşeli şi din experienţe anterioare.
Rezolvarea problemelor persistente
   Antreprenorii nu sunt intimidaţi de situaţii dificile. Încrederea în sine şi optimismul general îi fac să vadă imposibilul ca pe ceva ce doar necesită mai mult timp pentru a fi rezolvat.
   Problemele simple îi plictisesc. Antreprenorii sunt extrem de persistenţi însă sunt realişti în a aprecia ceea ce pot şi ceea ce nu pot să facă şi unde au nevoie de ajutor pentru rezolvarea unor probleme dificile dar de imposibil de evitat.
Iniţiativa şi responsabilitate
   Antreprenorii au fost întotdeauna consideraţi persoane independente. Ei caută şi preiau iniţiativa. Se pun în situaţii în care sunt personal răspunzători pentru succesul sau eşecul întregii operaţiuni. Le place să se implice în probleme în care impactul lor personal poate fi măsurat.
 
Orientare spre oportunităţi
   Un lucru care îi diferenţiază clar pe antreprenori este concentrarea spre oportunitate mai mult decât spre resurse, structură sau strategie.
Toleranţa pentru eşec
   Antreprenorii folosesc eşecul ca pe o experienţă din care pot învăţa ceva.
   Cei mai eficienţi antreprenori sunt cei care se aşteaptă la dificultăţi şi nu sunt dezamăgiţi, descurajaţi sau deprimaţi de un eşec.
Încredere în sine şi optimism
   Deşi antreprenorii întâmpină adesea obstacole majore încrederea în abilităţile personale îi determină să le depăşească şi îi face pe ceilalţi să-şi menţină propriul optimism.
Realizarea de viziuni
   Antreprenorii ştiu unde vor să ajungă. Ei au o viziune sau concept despre ceea ce vor să fie firma lor.
Creativitatea şi spiritual de inovaţie
   Creativitatea a fost privită timp îndelungat ca ceva genetic, cu care te naşti şi nu o poţi dobândi.
   Însă, un curent în continuă creştere afirmă că aceasta poate fi învăţată.
Independenţa
   Frustrarea în faţa sistemelor birocratice, împreună cu dorinţa de a “face o diferenţă” îi face pe antreprenori nişte persoane foarte independente care doresc să facă lucrurile în felul lor.
Abilităţi manageriale
   Aceasta nu reprezintă o caracteristică absolut necesară a antreprenorilor. Însă, este important de ştiut că şi de acest tip de cunoaştere este nevoie pentru a fi un antreprenor de succes. 
INTERESELE-VARIABILE MOTIVAŢIONALE
   Fiecare antreprenor are propriile sale motive pentru care a ales să se implice în iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri.
Însă dincolo de motivele particulare, specifice fiecărei personale, există o serie de motive comune, care pot fi identificate în cadrul persoanelor care aleg o activitate antreprenorială.
În general putem identifica patru mari tipuri de motivaţii:
Supravieţuirea- este motivaţia celor care creează firme şi întreprind activităţi economice pentru că au puţine alternative.
Antreprenoriatul ca mod de viaţă se referă la cei care aleg calea de a fi proprii stăpâni pentru a-şi atinge scopurile personale.
Antreprenoriatul creşterii economice include întreprinzătorii care au fost atraşi, educaţi, şi determinaţi să înceapă afaceri, să creeze bogăţie şi locuri de muncă în comunitate.
Antreprenoriatul ca şi carieră îi include pe cei care au pasiunea de a construi/gestiona sisteme şi
Experimentează pe tot parcursul vieţii mai multe afaceri. Uneori iniţiază o afacere o aduc la nivel de profitabilitate şi apoi o vând. Capitalul obţinut îl folosesc pentru a o lua de la capăt.
   Succesul nu vine peste noapte, acesta construindu-se în timp. Drumul spre succes este uneori o călătorie lungă care necesită timp şi muncă pentru a ajunge la roadele pe care toată lumea le vrea.
   Perseverenţa este cheia unei vieţi reuşite. Dacă eşti perseverent suficient de mult, îţi vei obţine adevăratul potenţial.
 
Articol scris de TOMA VLAD IONUT
 
Foto cu caracter ilustrativ