DE CE APAR DISFUNCTIILE SEXUALE? Cum este afectata relatia de cuplu?


28 iulie 2020
Catalina Dan

DE CE APAR DISFUNCTIILE SEXUALE? Cum este afectata relatia de cuplu?
   
DE CE APAR DISFUNCTIILE SEXUALE?
Cum este afectata relatia de cuplu?
 
Disfuncţiile sexuale pot apărea atât la bărbaţi sub forma, spre exemplu a imposibilităţii obţinerii sau menţinerii erecţiei, ejaculării precoce, cât şi la femei, manifestată spre exemplu în lipsa dorinţei sexuale sau imposibilitatea obţinerii orgasmului. 
Aceste disfuncţii sunt de obicei influenţate de o varietate de factori contextuali ce ţin de predispoziţie sau care pot duce la apariţia şi menţinerea acestor dificultăţi.
Factorii care predispun includ afecţiuni fizice (boli congenitale, deformităţi anatomice) şi evenimente de viaţă timpurii, precum probleme de ataşament (ataşament nesigur, dezorganizat), părinţi critici sau neglijenţi, restricţii în ceea ce priveşte acceptarea dezvoltării (de exemplu, dorinţa părintelui de a menţine dependenţa copilului, chiar şi când acesta creşte), abuz sexual sau fizic şi violenţa de orice fel. Existenţa acestor tipuri de factori este adeseori asociată cu dificultăţi emoţionale şi disfuncţii sexuale la vârsta adultă. Nu înseamnă că toate persoanele care au experimentat unul sau mai mulţi dintre aceşti factori vor întâmpina disfuncţionalităţi de natură sexuală.
Factorii care determină apariţia problemelor sexuale ţin strict de fiecare persoană în parte, fără a putea fi prezişi de anumite circumstanţe. Totuşi, situaţiile în care o persoană se simte vulnerabilă pot determina detremina apariţia acestor dificultăţi. 
Spre exemplu, umilirea repetată a unui soţ de către soţie, poate duce la pierderea erecţiei, în timp ce unui alt bărbat expus aceluiaşi tip de tratament nu i se intâmplă asta. În mod similar, descoperirea unei aventuri a soţului poate determina la o femeie lipsa dorinţei sexuale, în timp ce în altă femeie duce la creşterea acesteia. Existenţa unei astfel de cauze la un moment dat, nu înseamnă că va duce la menţinerea acelei probleme pentru o perioadă lungă de timp. 
Totuşi, evenimentele repetate sau cu un potenţial traumatic major afectează încrederea în sine şi duc la probleme sexuale, chiar şi la peroanele cu o mare capacitate de a fi rezilienţi. Aceste evenimente pot include divorţul, abuzul sexual, o relaţie conflictuală, experienţe sexuale neplăcute, o intervenţie chirurgicală ce duce la mutilare, un accident care duce la diverse tipuri de dizabilităţi.
Factorii care menţin aceste dificultăţi de natură sexuală pot include, dar nu se rezumă la relaţii conflictuale, anxietatea, informaţii incorecte sau incomplete din punct de vedere sexual, pierderea atracţiei fizice, slaba comunicare, lipsa spaţiului personal, furia îndreptată împotriva partenerului, constrângeri generate de mediu (de exemplu, restricţiile cauzate de pandemie).
Factorii contextuali menţin un climat stresant şi pun presiune pe unul dintre parteneri, influenţând astfel calitatea relaţiei de cuplu. Din această categorie fac parte dificultăţile financiare, şomajul, oboseala generată de creşterea copiilor sau povara îngrijirii unui părinte, copil sau partener bolnav. Tot aici sunt incluşi factorii de mediu, de exemplu lucratul în ture şi lipsa accesului la spaţiu privat.
Toţi aceşti factori, indiferent de categoria din care fac parte, contribuie la diminuarea abilităţii unuia dintre parteneri sau a ambilor de a susţine o viaţă sexuală active şi satisfăcătoare.
 
Iubire si intelepciune !
 
CABINET PSIHOLOGIC - Cătălina DAN
TEL: 0727.228.057
AVIZAT de Ministerul Transporturilor pe SIGURANŢĂ TRANSPORT 2017.
Oferă următoarele servicii psihologice în cele 3 specializări:
PSIHOLOGIE CLINICĂ psiho-diagnostic şi evaluare subiectiv - emoţională, cognitiva, comportamentală, bio-fiziologica, a personalităţii, consiliere şi terapie sportivă (copii, adolescenţi, adulţi) - rapoarte de evaluare pentru comisia de handicap, etc
.
PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR - Psiholog Specialist -
Testări şi evaluări în vederea obţinerii permiselor auto (toate categoriile)- pe SIGURANŢA TRANSPORTURILOR 2017 (Cabinet agreat de Ministerul Transporturilor)- prevenţie şi consiliere, etc.
PSIHOLOGIA ORGANIZĂRII MUNCII - Evaluări în vederea angajării, cele periodice, susţinerea examenelor, (cabinet agreat de ANAF), selecţie de personal, intervievări, etc.
Servicii de calitate
Profesionalism
Confidenţialitate
Vă aşteptam cu mare drag! -
Pentru programări Luni-Vineri 8.00-18.00.

 

Pentru alte detalii vizitaţi pagina de facebook: https://www.facebook.com/Cabinet-Psihologic-Ploiesti-Catalina-Dan
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating
(25 vizualizări)

Tags:
magazin
psihologie
psiholog
psiholog catalina dan
oameni
Adăugaţi un comentariu:
Din aceeaşi categorie:

Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc