FERICIREA NOASTRA DEPINDE NUMAI DE NOI. SA NU O CAUTAM  IN EXTERIOR
                             


Ţi-ai pus vreodată întrebarea: ce-ai face dacă nu ţi-ar fi teamă? Te-ai gândit vreodată cum ar fi să faci diferite schimbări în viaţa ta dar ţi-e foarte greu să începi datorită multor frici din interior de genul: Oare cum o să fie? Oare m-aş descurca să fac asta? Dacă nu voi reuşi? Dacă voi constata că ceea ce am acum a fost mult mai bun decât această schimbare la care nu îi ştiu finalitatea? Etc.
Trecutul este clipa de ieri, viitorul este nesigur. Haideti sa ne bucuram de prezent.
Avem o viaţă agitată, cu foarte multe responsabilităţi, cu multe presiuni şi decizii de luat zilnic. Toate acestea îşi pun amprenta asupra noastră, asupra capacităţilor interne de a le gestiona, de a le face faţă. Atunci când e prea mult pentru cât putem gestiona apar diverse simptome, semnale transmise de corp sau stări de anxietate, furie, frustrare sau chiar episoade de depresie. Din păcate, de cele mai multe ori le ignorăm. Credem că vor trece de la sine. Alteori nu ştim ce e cu ele, de unde vin sau ce avem de făcut. Vă propun să învăţăm să spunem STOP! Să învăţăm să recunoaştem aceste semnale. Să învăţăm cum să gestionăm ceea ce ni se întâmplă, ca mai apoi să învătăm cum să ne protejăm de ceea ce ne face rău

Cu toţii avem un trecut... dar nu mai trăim acolo. Cu siguranţă şi-a pus amprenta asupra noastră. Dar trecutul nu ne defineşte. Trăim în prezent. Putem lua alte decizii şi putem alege cum trăim prezentul. În puterea, alegerea şi decizia noastră este modul în care construim zi de zi viitorul pe care ni-l dorim! Dacă ne dorim o schimbare, momentele în care ne vom simţi inconfortabil vor apărea inevitabil. Inconfortabilul face parte din acceptarea a ceva nou în viaţa noastră. Momentul în care decidem că suntem mai curioşi, mai interesaţi să fim conştienţi de gândurile noastre decât de a ne cufunda în gândurile în sine, este momentul în care deja suntem pregătiţi să facem o schimbare.

Ori de câte ori ne simţim inconfortabil, în loc să ne retragem în zona de confort, să luăm o pauză şi să ne spunem nouă înşine: "Sunt într-un proces de schimbare, e normal să mă simt inconfortabil!" Şi apoi să mergem pe drumul pe care am pornit. Făcând mereu aceleaşi alegeri în viaţă, vom face mereu la aceleaşi greşeli. Cu toţii facem greşeli, dar asta nu înseamnă că trebuie să plătim pentru fiecare greşeală pentru tot restul vieţii. Totul se transformă. Totul se schimbă. Soarele răsare în fiecare zi. Rănile se vindecă. Sufletul se vindecă. Mintea îşi schimbă atenţia. Fericirea revine inevitabil. Momentele grele nu durează pentru totdeauna. Să luăm fiecare zi aşa cum este şi să fim recunoscători pentru ce avem. Şi dacă nu suntem mulţumiţi cu ce avem acum, atunci să fim recunoscători pentru fiecare răsuflare a zilei de azi. Există întotdeauna un motiv pentru care să fim recunoscători.

Puterea de a schimba lucrurile e în noi, în permanenţă. E necesară aceeaşi cantitate de energie atât pentru a ne îngrijora cât şi pentru a fi pozitivi. Să folosim atunci energia pentru a gândi pozitiv. Uneori doar să privim un lucru dintr-un unghi diferit poate schimba situaţia. Viitorul fiecăruia dintre noi începe cu următorul gând.

Autocompasiunea şi iubirea de sine poate vindeca şi cele mai profunde răni. Atunci când iertăm, ne vindecăm şi atunci când alegem să mergem mai departe, creştem! Simţim de multe ori că experienţa este cel mai aspru profesor. Îţi dă testul prima data şi lecţia după. Să nu uităm totuşi, că avem întotdeauna la îndemână exerciţiul iertării chiar şi atunci când lecţia ce am primit-o a fost dureroasă.

A ierta nu înseamnă că vom uita ceea ce ne-a învăţat experienţa. Înseamnă că vom fi mai pregătiţi pentru ceea ce va avea de adus în viaţa noastră următoarea experienţă. Şi atunci, să nu lăsăm experienţele trecute să îşi pună amprente negative asupra viitorului nostru. Trecutul nu poate fi modificat şi prin urmare viitorul nostru nu merită această pedeapsă. Iertarea este un pas esenţial în evoluţia noastră. Vă invit aşadar, ca parte din procesul schimbării, să iertăm! Să cerem iertare! Să-i iertăm pe ceilalţi! Şi nu în ultimul rând, să ne iertăm pe noi inşine!

E normal ca uneori să ne simţim trişti pentru că am lăsat o parte din noi în ceea ce am trăit, iubit odată. Sunt atât de multe lucruri fragile până la urmă. Relaţiile se destramă câteodată foarte uşor, visele se spulberă fără prea mult efort iar inimile îşi închid porţile din teama ca vor fi rănite din nou.

De fiecare dată când avem îndoieli, cel mai bun lucru pe care să îl facem este să ne întoarcem privirea către interior, către noi însine. Ascultându-ne, găsim întotdeauna răspunsurile. Iar când simţim că s-a terminat, să avem curajul să plecăm. Căci dacă am rămane e ca şi cum am continua să udăm o floare moartă. Unul din cele mai grele lucruri cu care ne confruntăm cu toţii cel puţin la un moment dat în viaţă, este cel în care renunţăm la ceva, dăm drumul cuiva să plece din viaţa sau sufletul nostru. Poate fi vorba de un job, de o persoană, poate chiar de o emoţie sau de un sentiment puternic - furie, iubire, pierdere, vinovăţie sau trădare. Schimbările nu sunt uşoare. Luptăm să păstrăm ceva şi în aceeaşi măsură, luptăm să renunţăm la ceva. Sunt momente în viaţă în care e important să mergem mai departe în drumul nostru. Să avem încredere că zile mai bune urmează să vină, chiar dacă ele nu se întrevăd din locul unde suntem în acest moment.

Să ne permitem să plângem! Nu e nevoie să ne spună specialiştii că plânsul face bine. E suficient să ne amintim doar cât de uşuraţi ne-am simţit când am facut asta ultima dată! De multe ori, plânsul, e o metodă bună de a elibera hormonii de stres, de a alina durerea (de natură fizică sau emoţională) sau de a scăpa de starea de agitaţie prin care trecem. Prin urmare, în loc să ne spunem să nu mai plângem, vă invit mai bine să ne spunem: “Poţi să plângi, e ok să plângi!" În fond, orice s-ar întâmpla, e important să avem încredere că putem să trecem peste situaţie!

Gândurile negative au fost poate o normalitate pentru noi ani de zile şi viaţa a fost simţită ca o serie de evenimente greu de trăit, fiind dificil să simţim altceva decât nesiguranţă. Atunci când nu ne mai concentrăm pe acele lucruri care ne trag în jos, ne îngrijorează sau ne întristează, facem loc pentru lucrurile care ne pot duce în sus. E un proces care necesită timp, în care mentalitatea e nevoie să se adapteze, dar prin care devine posibil să ne simţim mult mai fericiţi. Indiferent de direcţia în care se înclină balanţa în acest moment, între pozitiv sau negativ, să ne amintim mereu că merităm să fim fericiţi.

Câteva lucruri mici pe care dacă le-am face diferit am putea să ne simţim mai fericiţi, ar fi:

1. Să NU ne mai judecăm atât de aspru. În schimb, să ne spunem: „Fac tot ce pot. Învăţ din greşeli."

2. Să NU mai încercăm să cumpărăm fericirea. Înainte de a cumpăra ceva să ne asigurăm că intenţia noastră nu este cea de a umple un vid emoţional.

3. Să NU mai ignorăm micile momente de bucurie deoarece ele ne umplu „paharul interior” cu energie pură. Să ne bucurăm de lucrurile mici, ele fac de multe ori diferenţa: un zâmbet din partea cuiva, un mulţumesc, un ajutor adordat sau primit.

4. Să NU mai ignorăm propriile vise. Pentru a construi o viaţă fericită, pozitivă, să avem în minte toate micile şi marile lucruri pe care ni le dorim şi să ne propunem să le obţinem.

5. Să NU mai facem lucruri cu răutate şi să nu răspundem unui rău cu rău. Să încercăm să vedem şi punctele de vedere ale celorlalti. Dacă nu suntem de acord, să spunem acest lucru respectuos aşa cum ne-ar place şi nouă să ne vorbească cineva. Când totuşi suntem într-un moment în care vrem să criticăm pe cineva, să criticăm ideea şi comportamentul, nu persoana şi să încercăm să spunem şi ceva pozitiv al acelui aspect.

6. Să NU mai căutăm fericirea obţinută de la alţii sau prin alţii. Dacă nu suntem mulţumiţi cu cine suntem în interiorul nostru, este greu să fim fericiţi cu oricine altcineva. Este un proces de acceptare a noastră aşa cum suntem. E nevoie să încercăm să creem stabilitate în propria viaţă înainte de a putea primi cu adevărat pe altcineva. Acte simple de compasiune pot aduce importante gesturi de auto-iubire.

7. Să NU ne mai concentrăm pe ceea ce nu vrem să se întâmple. Să ne concentrăm în schimb pe ceea ce de dorim să se întâmple. Să canalizăm temerile în afirmaţii pozitive despre ceea ce ne dorim.

8. Să NU mai fim atât de încruntaţi. Să începem prin a ne concentra pe zâmbet, chiar dacă este pentru o secundă la o imagine prostească, la copilul drăguţ stând lângă noi în autobuz, sau la gândul a ceva minunat din viitor.

Câteodată inima are nevoie de timp pentru a accepta ceea ce mintea deja ştie. Câteodată avem nevoie să ne oprim din a mai fi speriaţi şi pur şi simplu să mergem spre ceea ce ne dorim. Până la urmă ce se poate întâmpla? Fie va funcţiona, fie nu. De cate ori v-aţi propus să faceţi ceva şi în secunda următoare v-aţi trezit oprindu-vă din a-l face, gândindu-vă că oricum nu va funcţiona? Vă propun astăzi să NU mai facem asta. Să NU ne mai oprim din a îndrăzni să mergem "acolo" unde ne dorim!

Deci ce facem când ne dorim o schimbare în viaţa noastră şi nu ştim de unde să o apucăm?

Eu propun să începem cu gândul că ne dorim o schimbare. Gândul se transformă în intenţie şi chiar de aici începe procesul schimbării. Gândurile pozitive se transformă apoi în cuvinte pozitive către noi înşine. Cuvintele pozitive se transformă în comportamente pozitive. Comportamentele se transformă în obişnuinţe. Obişnuinţele devin valori.


 

Valorile ne ghidează viaţa. VA IUBESC SUFLETELE !!!                  
     
 
 
 
                                   CABINET PSIHOLOGIC - Cătălina DAN
0727228057 AVIZAT de Ministerul Transporturilor pe SIGURANŢĂ TRANSPORT 2017.
Oferă următoarele servicii psihologice în cele 3 specializări:
PSIHOLOGIE CLINICĂ psiho-diagnostic şi evaluare subiectiv - emoţională, cognitiva, comportamentală, bio-fiziologica, a personalităţii, consiliere şi terapie sportivă (copii, adolescenţi, adulţi) - rapoarte de evaluare pentru comisia de handicap, etc
.
PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR - Psiholog Specialist -
Testări şi evaluări în vederea obţinerii permiselor auto (toate categoriile)- pe SIGURANŢA TRANSPORTURILOR 2017 (Cabinet agreat de Ministerul Transporturilor)- prevenţie şi consiliere, etc.
PSIHOLOGIA ORGANIZĂRII MUNCII - Evaluări în vederea angajării, cele periodice, susţinerea examenelor, (cabinet agreat de ANAF), selecţie de personal, intervievări, etc.
Servicii de calitate
Profesionalism
Confidenţialitate
Vă aşteptam cu mare drag! -
Pentru programări Luni-Vineri 8.00-18.00.

 

Pentru alte detalii vizitaţi pagina de facebook: https://www.facebook.com/Cabinet-Psihologic-Ploiesti-Catalina-Dan