DEPENDENTA DE PERSOANE SI TRECUT

 

DEPENDENŢA DE PERSOANE ŞI TRECUT
Libertatea interioară îţi dă independenta emoţională
Când partenerul te leagă de el emoţional
Relaţia ta este una de dependenţa reciprocă.
 
Tu îi ceri ceva, el îţi cere altceva. Aveţi impresia că e perfect aşa. Imaginează-ţi că tu ai o cameră doar cu cartofi şi el are o cameră doar cu roşii. Tu îi oferi cartofi şi partenerul îţi oferă roşii la schimb.
 
Şi relaţia e perfectă pentru că ai primit ceea ce ai nevoie. Dar, între timp, rezervele din cămară se termină şi nu nu mai ai ce să îi oferi şi partenerul nu mai vrea să îţi ofere ultimele rezerve de roşii.
 
Cam aşa este acum în relaţie, cât timp depozitul este plin, nu e nici o problemă. Dar dacă uiţi că acel depozit trebuie constant alimentat, atunci el se va goli. Tu nu vei reuşi să îi oferi nimic, partenerul nu va reuşi să îţi ofere nimic.
 
Şi apare cea mai bună întrebare! Cum să alimentez în mine ceea ce pot apoi să ofer partenerului???
 
Aminteşte-ţi ce anume l-a atras pe partener la tine! Nu îţi cunoştea personalitatea ta minunată încă, nu îţi cunoştea inteligenţă sclipitoare.
 
Poate la început a făcut cunoştinţă cu umorul tău, cu modul în care te mişti şi în care arăţi. De aici trebuie să porneşti, dar nu să te opreşti. Oricum asta o să discutăm cu altă ocazie.
 
Acum vreau să îţi spun cum să scapi de dependenţa de celălalt.
 
Gândeşte-te ca dependentă de celălalt a pornit de la nevoia ta de a simţi acceptarea. De a simţi că cineva te apreciază aşa cum eşti.
 
Partenerul tău are aceleaşi nevoi. Şi-a pus aceleaşi măşti de perfecţiune ca să te păcălească că merită să fie iubit de tine şi acceptat. După un timp, tu ţi-ai dat seama că erau doar măşti şi partenerul şi-a dat seama că nici tu nu eşti perfect.
 
Dezvoltare personală continuă
Cei mai mulţi oameni îmi cer în această fază un medicament care să îi facă să aibă mai multă putere interioară. Dar asta nu se poate. Nu există un asemenea medicament.
 
Din cauza asta alcoolul şi drogurile au atâta putere. Ai fost vreodată ameţit de băutură? Dacă da, atunci ştii că în acele momente deveneai mai dezinhibat, mai curajos, mai spontan şi îţi plăcea de tine să fii aşa.
 
Acum să îţi explic ce se petrecea, de fapt, acolo.
 
În momentul în care bei alcool, mintea ta raţională adoarme. De fapt, o parte din ea adoarme, ameţeşte.
 
 
Acea parte a minţii tale conţine în ea tot ceea ce ai învăţat că nu eşti în stare să faci. Toate blocajele tale, toate limitările tale. Toate „filtrele raţionale” sunt acolo şi sunt adormite de alcool. Aşa că adevărata ta personalitate iese la suprafaţă şi este spontană, curajoasă, puternică etc.
 
Ştii expresia: „Copilul şi beţivul spun tot timpul adevărul”? De aici vine expresia; când eşti beat, nu mai funcţionează educaţia. Nu mai ţii cont că “nu e frumos” să îi spui cuiva că are nasul prea mare sau coşuri pe faţă.
 
Şi acum să îţi spun un secret uimitor:
Dacă asupra ta nu ar fi intervenit critici, sfaturi, eşecuri, certuri, educaţia rigidă etc... tu ai fi exact aşa cum eşti când alcoolul îţi adoarme acea parte a minţii care conţine blocajele tale.
 
Din cauza asta sunt aşa de mulţi oameni alcoolici, pentru că îşi caută – într-o manieră greşită – adevărata lor personalitate, care ar fi fost activa fără influenţa prostească a societăţii care le-a spus cum să gândească şi ce să nu spună sau să facă.
 
Şi atunci care e soluţia?
Bineînţeles că soluţia nu e să începi să bei alcool. Soluţia este să elimini cât mai mult dintre blocajele care în mintea ta încep aşa:
 
– “nu trebuie să...”
 
– “este greşit să...”
 
– “nu pot să...”
 
Toate aceste formule sunt limitele tale. Toate aceste formule te fac dependent de laudele celuilalt. Cu cât ai mai multe asemenea blocaje în tine, cu atât ceri de la celălalt să îţi ofere un strop de libertate pe care simţi că nu îl ai.
 
Aceste formulări sunt ca nişte lanţuri pentru emoţiile şi comportamentele tale.
 
Ca să le faci să dispară, trebuie să creşti, să te dezvolţi.
 
Prima etapă este să le identifici pe toate. O să vezi cât de înrădăcinate sunt în tine. O să crezi că sunt nişte reguli utile, sociale.
 
Toate aceste reguli le-ai lăsa la o parte dacă te-ai îmbăta. Pentru că nu sunt ale tale, au venit din afară. De ce, când bei, te simţi dintr-o dată liber?
 
Eu nu pot să dau exemplu personal, pentru că nu m-am îmbătat încă, dar am folosit alte metode pentru a ajunge la aceeaşi libertate interioară.
 
Aceste metode o să te învăţ şi pe tine să le aplici.
 
Libertatea interioară îţi dă independenta emoţională. Nu mai ceri ca persoană cealaltă să te vadă cu alţi ochi, îţi e suficient să te vezi tu cu alţi ochi.
 
Asta înseamnă imagine de sine dezvoltată. După ce ţi-ai dezvoltat imaginea de sine, apare şi libertatea. Acea senzaţie că poţi să faci orice îţi propui. Acum ştiu că poate nici nu mă crezi că există aşa ceva.
 
Aminteşte-ţi un moment din viaţa ta când simţeai că poţi face orice îţi doreşti. Gândeşte-te cum ar fi să ai acum, când ştii mult mai multe lucruri, acel sentiment şi acel entuziasm.
 
Vă îmbrăţişez!
 
 CABINET PSIHOLOGIC - Cătălina DAN
0727228057 AVIZAT de Ministerul Transporturilor pe SIGURANŢĂ TRANSPORT 2017.
Oferă următoarele servicii psihologice în cele 3 specializări:
PSIHOLOGIE CLINICĂ psiho-diagnostic şi evaluare subiectiv - emoţională, cognitiva, comportamentală, bio-fiziologica, a personalităţii, consiliere şi terapie sportivă (copii, adolescenţi, adulţi) - rapoarte de evaluare pentru comisia de handicap, etc
.
PSIHOLOGIA TRANSPORTURILOR - Psiholog Specialist -
Testări şi evaluări în vederea obţinerii permiselor auto (toate categoriile)- pe SIGURANŢA TRANSPORTURILOR 2017 (Cabinet agreat de Ministerul Transporturilor)- prevenţie şi consiliere, etc.
PSIHOLOGIA ORGANIZĂRII MUNCII - Evaluări în vederea angajării, cele periodice, susţinerea examenelor, (cabinet agreat de ANAF), selecţie de personal, intervievări, etc.
Servicii de calitate
Profesionalism
Confidenţialitate
Vă aşteptam cu mare drag! -
Pentru programări Luni-Vineri 8.00-18.00.
Pentru alte detalii vizitaţi pagina de facebook: https://www.facebook.com/Cabinet-Psihologic-Ploiesti-Catalina-Dan