Brandul românesc 5 to go intră în top 10 lanţuri de cafenele din Europa

Evoluţia spectaculoasă a brandului românesc 5 to go s-a concretizat într-un binemeritat loc 10 în topul european al lanţurilor de cafenele în 2021, conform clasamentului anual dezvoltat de Food Service, Europe & Middle East, lansat luna aceasta. De altfel, 5 to go înregistrează a doua cea mai spectaculoasă creştere din Europa în număr absolut de locaţii deschise, cu 107 cafenele noi într-un an, o creştere de 44.6% faţă de anul anterior, când se clasa pe locul 12.

Această evoluţie se reflectă în deţinerea unei cote de piaţă de 48.7% pe segmentul lanţurilor de cafenele în România pentru anul 2021. Şi în 2022, ritmul de creştere susţinută s-a menţinut, depăşind pragul de 400 unităţi la nivel naţional, cu o medie de 16 cafenele noi deschise în fiecare lună. Previziunile sunt ca, la finalul anului, cifra de afaceri la nivel de grup să ajungă la 24 milioane euro, aproape dublu faţă de anul trecut şi de aproape 4 ori mai mare decât valoarea din 2020.

5 to go a pornit în 2015, cu viziunea unei zile în care toţi românii beau o cafea de calitate, la un preţ corect. Până acum, sunt peste 5 milioane de români care au băut cel puţin o cafea în reţeaua noastră, iar asta ne aduce aproape de acest moment. Rezultatele obţinute până acum ne plasează pe o poziţie câştigătoare, însă de acum ne îndreptăm spre un maraton, ce necesită un ritm susţinut în următorii 5 ani, care să ne ajute să atingem pragul de 1,000 de cafenele la nivel local. În maraton, nu viteza startului, ci anduranţa este esenţială, iar aceasta derivă, în cazul nostru, din adaptabilitate, din flexibilitate şi creativitate. Business-ul 5 to go este format din mai mult de 220 de antreprenori, care zilnic fac ca acest brand să câştige încrederea a zeci de mii de consumatori. Ei ne aleg, pentru că acest brand este nu numai un produs pe gustul lor, ci şi şi un furnizor de servicii, iar calitatea serviciilor 5 to go este definită de barista, de zâmbetul cu care sunt întâmpinaţi, de atmosfera prietenoasă din cafenea”, a declarat Radu Savopol, cofondator 5 to go.

Pentru următorii 5 ani, pilonii pe care se construieşte dezvoltarea sunt expansiunea regională, către localităţi cu cel puţin 10.000 de persoane, consolidarea prezenţei internaţionale, pieţele vizate fiind Spania, Germania, Ungaria, unde deja sunt discuţii deschise, dar şi cele din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, precum şi continuarea construirii prezenţei în retail şi a portofoliului de produse private-label sub marca 5 to go, ca urmare a identificării de trenduri cu potenţial.

Trenduri marca 5 to go

În 2021–2022, în reţeaua 5 to go s-au remarcat o serie de trenduri importante, care vor rămâne prioritare pentru anul viitor:

  • Cerere crescută pentru produse de cafea pe bază de lapte vegetal şi a sortimentelor vegane;

  • Apariţia de produse sezoniere vedetă, precum boba tea sau frappe cu arome speciale;

  • Asocierea consumului de cafea cu produse premium complementare, precum cookies şi ape vitaminizate.

Consumatorii 5 to go asociază brandul nostru cu calitatea, gustul, diversitatea. De altfel, diversitatea gamei de produse a atras în cafenele noi categorii de client, nu doar consumatori zilnici de cafea. Mixul de produse vândute este în continuare în favoarea produselor pe bază de cafea, cu peste 70% din total cifra de afaceri. De altfel, cafeaua este şi catalizatorul către succes pentru antreprenorii locali din oraşe mici şi medii, unde 5 to go devine în scurt timp furnizorul oficial de cafea şi energie zilnică pentru comunitatea locală. Suntem un business flexibil şi transparent cu partenerii noştri, cu mai multe concepte declinate din viziunea globală, pentru a putea veni cu un model pentru fiecare tip de spaţiu şi de specific regional”, a declarat Lucian Bădilă, cofondator 5 to go.

O marcă solidă, o comunitate puternică

În 2022, strategia de dezvoltare a vizat oraşele mici şi mijlocii, din cafenelele noi deschise anul acesta 70% fiind în astfel de oraşe. Aceasta a dus la o modificare a ponderii din numărul total de cafenele din Bucureşti vs. restul ţării la 60-40%. Aceasta se reflectă şi în notorietatea mărcii, care, conform unei cercetări din februarie 2022, este de 63% la nivel naţional, cu un rezultat de 90% în Bucureşti, iar în afara capitalei de 56%.

Recunoaşterea se reflectă şi în numeroasele premii câştigate, peste 45 la nivel local şi internaţional. Cele mai recente sunt cele oferite în cadrul galei Romanian Hospitality Award, Cel mai bun antreprenor pentru Radu Savopol şi locul 2 în categoria „Cel mai inovator brand”, precum şi premiile Made in România, unde 5 to go s-a numărat pentru finalişti şi a câştigat premiul publicului. Recunoaşterea internaţională a 5 to go a început încă de acum 2 ani, prin câştigarea argintului în cadrul galei The European Coffee Award la categoria Best Coffee Chain din Europa Centrală şi de Est, în competiţie directă cu mari lanţuri internaţionale cu tradiţie. Totodată, la finalul anului 2020 a primit Premiul Special al Juriului IREF pentru „European Concept Award”. În total, peste 45 de premii naţionale şi internaţionale se află în palmaresul 5 to go şi stau dovadă a implicării, pasiunii şi efortului susţinut al întregii echipe.

 

Sursa:Comunicat Andreea Cohuţ / PR Manager